StoryEditor

S novým šéfom nové prístupy

05.02.2004, 23:00
Kým Duisenberg verejne často nastupoval na konfrontačný kurz, Trichet uprednostňuje pokojný tón. Jeho zdržanlivé vyjadrenia k diskusii o Pakte stability sú toho príkladom. Sústredil sa na presviedčanie v zákulisí a zväčša úspešne.

Jean-Claude Trichet je vo funkcii prezidenta Európskej centrálnej banky sotva sto dní a už vidieť veľké zmeny. Predovšetkým v personálnej politike, pri vedení tlačových konferencií a v postoji k politikom.
Od prvého dňa vo funkcii stavil na šéfku tlačového odboru, ktorú si priviedol z Paríža. Trichet sám vedie tlačové besedy, čo jeho predchodca Wim Duisenberg úplne prenechával svojmu tlačovému tajomníkovi. Kým Holanďan otázky prijímal v angličtine aj nemčine, hoci na ne spravidla odpovedal po anglicky, odpovedá Trichet na francúzsky položené otázky po francúzsky. V diplomacii ostrieľanému Francúzovi musí byť jasné, že brnká na citlivú strunu, najmä po nemecky hovoriacim. Napriek tomu to robí.
Trichet nechce svoju pečať vtlačiť iba vlastnej inštitúcii. Tak, ako ešte vo funkcii šéfa francúzskej centrálnej banky odolával kritike svojej politiky silného franku, aj v novej funkcii sa usiluje "vycvičiť" európskych politikov. A to svojím vlastným spôsobom.
Kým Duisenberg verejne často nastupoval na konfrontačný kurz, Trichet uprednostňuje pokojný tón. Jeho zdržanlivé vyjadrenia k diskusii o Pakte stability sú toho príkladom. Sústredil sa na presviedčanie v zákulisí, a to zväčša úspešne. Keďže si na verejnosti neprivlastnil práva hovorcu za menovú politiku eurozóny, môže vzniknúť dojem, že túto oblasť chce prenechať politikom. Na druhej strane zariadil, že Výkonná rada ECB prvýkrát a jednoznačne formulovala svoju menovopolitickú pozíciu v rade ministrov financií eurozóny. Táto skupina predstavuje informatívne politické grémium, ministri financií eurozóny vedú dialóg s ECB a Európskou komisiou. "V súčasnej situácii zdôrazňujeme predovšetkým význam stability výmenného kurzu a nadmerné výkyvy kurzu sledujeme s obavami," oznámili ministri. Rovnaká formulácia sa objavila v mesačnej správe ECB.
To však neznamená, že Trichet si poslušne vypočul príkazy ministrov. Bol to on, kto tieto pasáže sformuloval a presvedčil ministrov. Jeho veľkým úspechom bolo zjednotiť na spoločnej línii 12 ministrov financií a 18 predstaviteľov národných centrálnych bánk v Rade ECB.
"Naďalej budeme pozorne sledovať vývoj situácie a uplatňovať politiku, ktorá podporí hospodárske oživenie v stabilnom hospodárskom rámci," hovorí sa vo vyhlásení ministrov. Inými slovami, v prípade potreby ECB zníži úrokové sadzby. Tieto vyjadrenia znamenajú spoločnú pozíciu, s ktorou ministri financií veľkých európskych krajín a Trichet vstupujú do nadchádzajúcich rokovaní skupiny siedmich priemyselne najrozvinutejších štátov G7 na Floride. Pritom pod Duisenbergom sa ECB zo strachu o svoju nezávislosť úzkostlivo vyhýbala tomu, aby sa jej peňažná politika stala predmetom takýchto schvaľovacích procesov. Stretnutie G7 sa stane prvou skúškou schopnosti Európanov uspieť na medzinárodnom parkete menovej diplomacie, keď ťahajú za rovnaký koniec povrazu.
Pragmatický postoj Tricheta mu môže priniesť renomé, že pri peňažnej politike poslúcha našepkávanie politikov. No súdiac podľa činov z minulosti je tento Francúz schopný aj bez rinčania zbraní získať meno ochrancu stability na európskej úrovni a rozšíriť vplyv ECB. (hn/sz)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:25