StoryEditor

Zásadný spor Fico - Mečiar

24.09.2007, 00:00

Ani mimoriadne vtipný a aktuálnu situáciu vystihujúci procedurálny návrh Františka Mikloška ("zariaďte, aby okamžite a neodkladne prišiel do sály pán Vladimír Mečiar, pretože nevieme v opozícii, čo máme robiť"), ktorý môže mať ambície kandidovať na výrok roka, nemôže zakryť nejasnosť momentálnej situácie v koaličnom zoskupení. Azda s výnimkou jasného očakávania, že koalícia sa určite nerozpadne.

V prípade opozície je zjavné, že z rozličných dôvodov (miestami aj tristných, ako je čakanie na inštalatéra) nevyužila šancu roka a nepresunula tento zákon na ďalšiu schôdzu - ani to však nič nemení na predpoklade, že na nasledujúcej schôdzi by sa len prizerala konaniu skonsolidovaných koaličných radov.

Jednoznačne uveriť tvrdeniu poslanca Mečiara, že dohodu o presunutí zákona o sociálnom poistení na nasledujúcu schôdzu nedodržali jeho koaliční partneri, nie je jednoduché - skúsenosti s pravdovravnosťou expredsedu vlády Mečiara majú v živej pamäti mnohí.

Z iných vyjadrení predsedu hnutia vyplýva, že predstava ĽS-HZDS o podobe dôchodkového systému je do veľkej miery odlišná od predstavy poslancov Smeru - prinajmenej v postoji k matkám na materskej a invalidom, ako aj k otvoreniu druhého piliera zastávajú odlišné pozície. Nájsť obojstranne uspokojujúci kompromis (medzi HZDS a Smerom, nie medzi vládou a ADSS či ich poistencami) môže byť preto náročné - ak by sme teda vnímali ĽS-HZDS aj Smer-SD ako principiálne strany.

Problém bude skôr v tom, že zladiť kontroverzné pozície v koalícii sa dá len v prípade, že niekto ustúpi radikálne. Zrejme tomu bude zodpovedať aj cena ústupku, lebo vysvetliť sa dá všetko a Ficov argument garancií úspor je skvelou ústupovou stratégiou - a môžeme len odhadovať, čo si za to predseda HZDS vyžiada (ústupky pri štátnom rozpočte? Post vo vedení tajnej služby? Pred pätnástimi rokmi cenou za zmenu vo vedení FBIS bolo vyhlásenie, kedy vzniknú dva samostatné štáty).

Lebo akceptovať predstavu, že predsedovi ĽS-HZDS ide v prvom rade o to, aby matky na materskej a invalidi neboli nútení vystupovať z druhého piliera, sa zrejme ani nedá.

Róbert Kotian, komentátor HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. júl 2024 12:21