StoryEditor

Viera verzus dobré informácie

26.02.2009, 23:00

V posledných týždňoch sa z politikov, akademikov a novinárov stali "rýchlokvašky" v mnohých odboroch, najmä v plynárenstve a krízovom manažmente. Každý koncipuje recepty a sníva o sláve. Jeden plánuje zmraziť hospodárenie so zásobníkmi plynu a mlčí o tom, že tak oberie štátny rozpočet o časť výnosov z nich. Druhý chce vybrať z penzijných účtov úspory občanov len preto, lebo nechcel pripustiť, že kríza sa nám vyhne. Nemal pravdu, o čom sa presvedčia na vlastnej koži aj tí, ktorí mu verili. Ale nielen teplo v našich domácnostiach a lepšie penzie sú populárne a na porade dňa.

Problémom stále zostáva spôsob ovplyvňovania atmosféry v našich verejnoprávnych médiách ministrom M. Maďaričom a jeho utajené plány, ktoré sa len pomaly vynárajú na pozadí noviel zákonov. Začal nedemokratickým tlačovým zákonom, ktorý otvoril dvere starej, dobre známej autocenzúre. Pokračoval obsadzovaním rád v Slovenskom rozhlase a televízii poslušnými ľuďmi za Smer. Vložil do zákona o audiovizuálnom fonde obmedzenie samostatného hospodárenia Slovenskej televízie s peniazmi z reklamy. Analýza vysielania TV Markíza a TV JOJ budí podozrenie, že minister uzavrel za cenu reklamného balíka STV pakt o neútočení do volieb. Dnes krúži v pripomienkovom konaní jeho návrh noviel zákona o verejnoprávnych médiách. Podozrenia zo snahy o ovládnutie celého mediálneho priestoru nerozptyľujú. Skôr naopak.

Prečo sa máme tým dnes zaoberať, sú dôležitejšie problémy, môže zavrčať človek, ktorý práve stratil prácu a nemá nádej na novú. Alebo ten, kto stratil vieru v rýchlu nápravu situácie v cudzine a snaží sa zaradiť doma do pracovného procesu. Cíti, že je len ďalším záujemcom o príspevok v nezamestnanosti alebo sociálne dávky. V čo bude veriť? Odkiaľ majú mať títo ľudia a ostatní občania informácie, čo sa deje vo svete i u nás? Podané čo najobjektívnejšie, profesionálne a kriticky? Na základe čoho sa majú rozhodovať, ako narábať so svojimi úsporami, akú školu vybrať pre svoje deti, aby mali v budúcnosti prácu, koho voliť, aby neprišli o svoje úspory? Dnes sme čoraz viac odkázaní na správy z médií, nestačí, že sa stretneme s kamarátmi v krčme alebo budeme postávať na priedomí ako voľakedy. Môžeme čítať zahraničné noviny na internete, ale koľko ľudí to robí na Slovensku pravidelne? Prečo by tí, ktorí čítajú denne Financial Times, mali mať náskok? Televízia, rozhlas a noviny s časopismi majú dnes väčšiu zodpovednosť, než kedykoľvek predtým. Preto by sme mali najnovšiemu návrhu ministra Maďariča venovať zvýšenú pozornosť. Pripravuje nás totiž o možnosť orientovať sa v neľahkých časoch.

Čo navrhuje? Rozdrobiť zodpovednosť za riadenie médií To je prvá zlá správa. Darmo budú mať STV a SRo generálneho riaditeľa, ktorého môžeme zobrať za slovo, netransparentne obsadzované rady budú mať posilnené právomoci, ale ak sa rozhodnú zle, nikto ich nebude môcť za to poťahovať.

Druhou zlou správou je, že médiá budú musieť prosiť o financie a samy si koncipovať zmluvy s ministerstvom kultúry. Riaditelia teda budú odhadovať, čo ktorému ministrovi bude chutiť, aby sa nenahneval a nejaké peniaze im poslal. Každý rok budú s napätím očakávať, či ingrediencie, ktoré namiešali do vysielania, mu ulahodia. Možno preto vyhlásiť, že verejnoprávne médiá sa počas vládnutia tejto vlády nestanú médiami verejnej služby, ako by to malo byť v demokratickej krajine, ktorá sa zaviazala dodržiavať štandardy európskej úrovne. Budú vydané na milosť a nemilosť politikom na ministerstve kultúry, kde denne na ne bude dvíhať prst bývalý komunistický cenzor súdruh Sečík.

Treťou zlou správou bude, že naši občania síce dostanú z komerčných médií podrobné správy o tom, kde "spadla krava do potoka", alebo kde sa objavil minister na svojom fáre, ale rozumného slova bude čoraz menej a menej. Odkiaľ budú teda Slováci čerpať informácie pre svoje rozhodnutia? Chce ich minister Maďarič odsúdiť do čias, keď sa opierali len o vieru v dobré intencie vládnucich, či už vládli menom ľudu alebo vyšších sfér? Ja by som odporúčala opierať sa o vlastný rozum. Len, bohužiaľ, nové zákony nám zužujú priestor na to, aby sme ho používali.

M. Vášáryová je poslankyňa NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:28