StoryEditor

Čím prekvapí Barack Hussein Obama

22.01.2009, 23:00
RICHARD NATHAN HAASS

Bol riaditeľom úradu strategického plánovania USA, špeciálnym poradcom prezidenta Georgea H. W. Busha (operácie Púštny štít a Púštna búrka) , bol členom Národného bezpečnostného výboru, poradcom Colina Powella, podieľal sa ako špeciálny vyslanec USA na mierovom usporiadaní Severného Írska.

Veľké pozitívne nádeje vkladané do prezidentúry Baracka Obamu nám pripomínajú, že antiamerikanizmus nemusí byť večný. No tieto nádeje pre Obamu sú problémom, lebo bude ťažké, ba v niektorých prípadoch až nemožné, nesklamať očakávania. Tento rok na jar nevznikne palestínsky štát a na dohľad nie je globálny klimatický pakt, nové obchodné dohody ani koniec chudoby, genocíd či epidémií.

Najväčšie limity dáva stav americkej ekonomiky a Obama sa jej aj bude prioritne venovať, lebo toto rozhodne o úspešnosti jeho administratívy.

Druhé obmedzenie pramení zo všetkých kríz, ktoré ho "vítajú“. Izraelčania a Palestínčania sú stále vo vojne, situácia v Iraku sa zlepšuje, ale rovnováha je ešte neistá. Bude musieť riešiť jadrový arzenál v Iráne, vláda v Afganistane v boji s oživeným Talibanom stráca pôdu pod nohami. Pakistan, vlastník jadrového arzenálu a hostiteľ najnebezpečnejších teroristov na svete, sa môže stať štátom v rozvrate, to isté platí aj o KĽDR. Mnohé z týchto výziev nie sú problémy, ktoré sa dajú riešiť, ale sú to skôr okolnosti, s ktorými sa musíte nejako vyrovnať.

Tretí limit vychádza z faktu, že éra americkej unipolarity je minulosťou. Obama zdedil svet, v ktorom je moc vo všetkých formách - vojenskej, ekonomickej, diplomatickej aj kultúrnej - difúznejšia než kedykoľvek predtým. Nie všetci sa ale podrobia americkej (Obamovej) vôli.

Bez aktívnej pomoci ostatných budú všetky tieto ťažkosti komplikovať pôsobenie USA vo svete. A keďže Obama bude chcieť niektoré očakávania splniť, ostatné štáty by sa mali pripraviť na americké požiadavky a na nátlak, aby nevystupovali proti USA a ani nesedeli so založenými rukami. Aby sa radšej k USA pridali.

Na Čínu bude tlačiť, aby revalvovala umelo podhodnotenú menu, čo by zdražilo čínske vývozy a zlacnelo import z iných štátov, podobne bude tlačená do znižovania uhlíkových emisií. Európske štáty by sa mali pripraviť na rozšírenie pomoci v Afganistane, lebo je v stávke renomé NATO. Všetky štáty budú čeliť požiadavkám, aby urobili svoj diel práce pri búraní obchodných, colných i necolných bariér. Bohaté štáty budú tlačené do znižovania subvencií, chudobné, aby otvorili svoje trhy.

Arabskí lídri, kritizujúci USA za nedobrý politický prístup k Blízkemu východu, dostanú otázky, ako sú pripravení upevniť vládu v Iraku. Vo chvíli, keď stíchli boje medzi Izraelom a Hamasom, je na stole otázka, čo arabské štáty urobia v prospech posilnenia umiernených Palestínčanov a nájdenie mieru s Izraelom.

Rusko a Čína by od Obamu mali očakávať mimoriadny tlak na to, aby odradili Irán od ďalšieho obohacovania uránu. Súčasťou nátlaku bude aj hrozba politických a ekonomických sankcií, možno aj hľadanie podpory na použitie obmedzenej vojenskej sily na presadenie sankcií.

Je to dlhý zoznam, ale nie je ešte uzatvorený...

Svet bol nespokojný s G. W. Bushom kvôli obsahu i štýlu jeho zahraničnej politiky. Teraz zistí, že alternatívou k Amerike konajúcej na vlastnú päsť či sťahujúcej sa z globálnej scény je naozajstný multilateralizmus, ktorý si však vyžaduje ochotu a schopnosť "antibushovcov“ dať k dispozícii zdroje na riešenie naliehavých výziev. Obama bude oproti svojmu predchodcovi diplomatickejší, ale tiež asi náročnejší.

Richard N. Haass, predseda Americkej rady zahraničných vzťahov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:14