StoryEditor

Už na večné časy?

28.10.2008, 23:00

STV sa nám sype pred očami. Dnes to už vie skoro každý a ten, kto to nevie, sa na ňu nepozerá. Ale všetci platíme. Koaliční poslanci dnes pripúšťajú, že STV treba navštíviť a zistiť, čo sa tam deje (ako keby to nevedeli), generálny riaditeľ Nižňanský sa háda s predsedom Rady STV Bobockým (hoci sú obidvaja nominovaní SMER-om) a minister kultúry, ktorý je za ten chaos zodpovedný, pripravil pre krachujúcu STV 500 miliónov zo štátneho rozpočtu.
Položme si nahlas tri otázky: 1. Koľko nás bude experiment stopercentného politického ovládnutia STV vládnou koalíciou stáť? 2. Kto je skutočným vládcom v STV? 3. Pripraví nás úpadok verejnoprávnej televízie o vieru, že na Slovensku sme schopní vytvoriť kvalitné médium verejnej služby?
Politologická poučka znie: nedemokraticky zmýšľajúci politici sa vždy snažia ovládnuť médiá. Dobre, ale koľko nás to stojí? Nižňanský dostal pri nástupe 150 miliónov, 90 miliónov na STV3, teraz žiada 160 miliónov na záchranu. V parlamente sme tesne pred poslednou možnosťou ovplyvniť zákon o audiovizuálnom fonde, ktorý pripraví STV o vyše 500 miliónov korún z reklamy ročne. Minister Maďarič teda podpíše s STV zmluvu, cez ktorú jej pošle tých 500 miliónov zo štátneho rozpočtu. Ale generálny riaditeľ STV Nižňanský protestuje - komplikovaná zmluva ochromí schopnosť STV fungovať.
Minister Maďarič chce však vyvolať dojem, že štát si niečo v STV objedná a za to zaplatí, nič viac. Ale u nás, na Slovensku (ako dokazuje text zmluvy), bude zároveň kontrolovať všetko, čo sa bude vyrábať a vysielať. Kto neverí, nech si návrh prečíta.
Už vieme, kto bude po schválení zmluvy medzi štátom a STV vládnuť v Mlynskej doline. Ale kto rozhoduje dnes? Jeden z mojich koaličných kolegov raz povedal - "generál STV je predsa Maďarič". Žiadna novinka. Počas rokovania Výboru pre kultúru a médiá NR SR sa stáva pričasto, že koaliční kolegovia utekajú telefonovať a netaja sa tým, kam. Takže Hreha alebo Nižňanský, všetko jedno, to sú len poslušní vykonávatelia vôle, ktorá sídli na Námestí SNP. Chápem, že pád Mečiara vyhodnotil Maďarič, volebný stratég SMER-u, ako dôsledok nedostatočného ovládnutia médií. Vyše 500 miliónov korún z reklamy si totiž rozdelia súkromné televízie Markíza a TV JOJ. A môžeme si domyslieť, že za to, že ich dostanú a eliminujú STV z trhu, prispejú nielen smiešnymi 35 miliónmi ročne do audiovizuálneho fondu na slovenské filmy, ale budú menej kritizovať koalíciu a obmedzia priestor pre opozíciu. Veď je to len na tri roky. Myslíte si, že k takémuto dohovoru v demokratickom štáte nemohlo dôjsť? Pozrite si bližšie programy komerčných televízií.
Naše mediálne malé územie môžu hravo ovládnuť jeden-dvaja vlastníci (ak sa tak už nestalo). Slovenskí občania by preto mali vyžadovať, aby mali médiá verejnej služby skutočne nezávislé a kultivované, ktoré budú zdrojom relevantných informácií, a tým aj orientácie doma i vo svete. Lebo kvalita informácií, ktoré dostávame, je rozhodujúca pri voličských preferenciách, pri výbere povolania, pri vstupe či výstupe z penzijných spoločností, aj ako inšpirácia a možnosť celoživotného vzdelávania aj v oblasti kultúry.
A to chce na dôvažok minister Maďarič ešte spojiť STV a SRo do jednej firmy, čo v dnešných podmienkach spoľahlivo zlikviduje SRo ako historicky overenú kultúrnu inštitúciu s jej 80-ročnou tradíciou. Dokonca chce verejnosť prinútiť, aby za jeho plán platila súkromníkom až do roku 2037! Zopakujme si ten dátum ešte raz - 2037! Ak niekto pochybuje, že je to nezmysel, nech si uvedomí, že energetickú politiku nášho štátu predikujeme len do roku 2030 a aj s tým máme problémy. Mne to smrdí tým známym heslom "na večné časy a nikdy inak".
Magda Vášáryová, poslankyňa NR SR (SDKÚ-DS)

Magda Vášáryová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:33