StoryEditor

Spolufinancovanie výskumu je nutné

22.05.2009, 00:00

Ako definovať priority aplikovaného výskumu? V súčasnosti sa dostávajú do praxe prvé grantové schémy pre aplikovaný výskum. Ich dôležitosť nevyplýva len z dôvodu riešenia dosahov krízy, keď vláda navrhla pre Agentúru na podporu výskumu a vývoja vyrovnať podiel výziev základného a aplikovaného výskumu, ale aj z nevyhnutnosti zvýšenia pridanej hodnoty nášho hospodárstva. Na tieto účely už agentúra vypísala tri výzvy.

Ďalšia agentúra - Agentúra Ministerstva školstva pre štrukturálne fondy EÚ - už 2. marca uzatvorila výzvu Prenos poznatkov a technológií získaných výskumom a vývojom do praxe, kde sa prihlásilo 105 projektov. V súčasnosti je uverejnená výzva na prenos poznatkov v oblasti energetiky. Vyhlásená je aj výzva pre podnikateľský sektor v rámci schémy štátnej pomoci. Národná rada schválila vládny návrh zákona o investičných stimuloch pre vedu a výskum a v súčasnosti sa dokončuje výnos k tomuto zákonu. Je možné teda konštatovať, že podmienky pre aplikovaný výskum sa začínajú zlepšovať. Nedoriešenou otázkou je však výška stimulov zo strany štátu. Táto sa, samozrejme, odvíja od daňového zaťaženia.

Dnes už nikto nepochybuje o užitočnosti grantových schém na samotný výber projektov. Na rozdiel od plošných daňových úľav tieto výzvy zavádzajú súťaživý spôsob výberu, čo má rozhodujúci dosah na ich kvalitu. Každý projekt má individuálne posúdenie a bodové ohodnotenie. Avšak aj grantové schémy majú svoje limity, ktoré sú najmä v overovaní ich aplikácií. V projektoch podávaných cez výzvy sú aplikácie len deklarované. Preto sa ako ďalší variant javia schémy, kedy je nevyhnutné spolufinancovanie projektov. To je priestor najmä pre súkromný sektor a ich spoločné projekty s vysokými školami či akadémiou vied. Až povinnosť spolufinancovania dáva totiž istotu užitočnosti projektov, a tým aj návratnosti prostriedkov.

Z tohto dôvodu sa pri projektoch s účasťou súkromného kapitálu využíva schéma štátnej pomoci, ktorá definuje výšku spolufinancovania podľa presných pravidiel v závislosti od typu výskumu a veľkosti spoločnosti. Pre zhodnotenie výsledkov aplikovaného výskumu slúžia modely centier transferu technológií či inkubačných centier, ako sú Spin off či Start up. V súčasnosti sa pripravujú podmienky na vypísanie grantových schém pre tieto metódy. Posudzujú sa pritom aj možnosti financovania priamo cez štrukturálne fondy, prípadne zo štátnych prostriedkov v rámci Agentúry na podporu výskumu a vývoja alebo cestou štátnych programov či využitím zákona o investičných stimuloch. Je veľmi dôležité, ako sa systém financovania a podpory nastaví. Svedčí o tom napríklad výzva na spoluprácu univerzít s podnikateľským prostredím, kde bolo podaných len deväť projektov. Rozhodnutie ako ďalej postupovať bude závisieť aj od úspešnosti ostatnej výzvy na prenos poznatkov a technológií do praxe v rámci schémy štátnej pomoci, kde je termín uzávierky 10. augusta tohto roka.

Ján Mikolaj, minister školstva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 17:20