StoryEditor

Priveľa náhod

11.02.2007, 23:00

Sedem firiem chce od štátu vysúdiť miliardy korún. Vyhrážajú sa až sedemnástimi, ale sú ochotní dohodnúť sa aj na mimosúdnom, takmer trojmiliardovom vyrovnaní. Dáva im na to mandát vyjadrenie Ústavného súdu, podľa ktorého regulačný úrad odstránením dotácií v cenách energií porušil ich ústavné právo podnikať.
Čo na tom, že regulátor pre nejasnú legislatívu vlastne vo svojich rozhodnutiach nemal na výber, ako neporušiť žiadny zákon ani ústavu. Čo na tom, že rozhodnutia regulátora len odstránili dotácie štátu (Slovenský plynárenský priemysel napríklad vtedy od Rusov nakupoval plyn lacnejšie ako ho predával) a nastavili trhové ceny. Čo na tom, že odškodnenie sa týka prevažne firiem veľkopodnikateľov, ktorých firmy pomerne dobre fungujú.
Je asi len náhoda, že živnostníci a iní malí podnikatelia, ktorým jediným zdraženie mohlo skutočne uškodiť, odškodnení nebudú. Veľkí majú totiž u nás vždy účinnejší lobing. Väčšina vlastníkov firiem, ktorí miliardy od štátu požadujú, sa stretáva v istom lobingovom klube. Tento lobingový klub má veľmi blízko k súčasnej vládnej koalícii, ktorá sa ani netají tým, že pri príprave zákonov často vychádza z ich údajov. Neraz ich uprednostní pred odlišnými dátami z Eurostatu. Lobingový klub by podľa pôvodného návrhu čerstvej novely regulačného zákona získal možnosť dosadiť si do regulačnej rady svojich ľudí. Pretože súčasná regulačná rada akékoľvek miliardové dohody s podnikateľmi odmieta.
V kauze je príliš veľa náhod. Bývalý šéf legislatívnej rady vlády, ktorému cez ruky spomínaná legislatíva prechádzala, dnes háji záujmy sťažovateľov. Kedysi sedel v rovnakej strane ako premiér, ktorý musí dohodu posvätiť, a sudca Ústavného súdu, ktorý tri týždne po parlamentných voľbách rozhodol o tom, že ľudské práva môžu vlastne mať aj firmy a právo na podnikanie je porušené v prípade zvyšovania cien. Ešteže nepoužívame anglosaské, na precedensoch založené právo, lebo štát by čoskoro na podobných súdoch s firmami dožadujúcimi sa ľudských práv skrachoval.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HZDS chce meniť 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V duchu nenávisti a emócií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:28