StoryEditor

Komentár HN: O pol štvrtej dovidenia

20.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Od druhého mája môžu mať pacienti dôvod na reálne obavy. Ak bude vláda ďalej hrať hru na mŕtveho chrobáka, lekári prestanú slúžiť pohotovostné služby v nemocniciach. Začnú tak striktne dodržiavať Zákonník práce, ktorý nedovoľuje zdravotníkom nariadiť do roka viac ako 100 hodín pohotovosti.

Od druhého mája môžu mať pacienti dôvod na reálne obavy. Ak bude vláda ďalej hrať hru na mŕtveho chrobáka, lekári prestanú slúžiť pohotovostné služby v nemocniciach. Začnú tak striktne dodržiavať Zákonník práce, ktorý nedovoľuje zdravotníkom nariadiť do roka viac ako 100 hodín pohotovosti. Dodržiavanie zákona je v slovenských pomeroch paradoxne najtvrdším spôsobom štrajku. Fungovanie nemocníc totiž roky stojí na slúžení nadčasov nad rámec Zákonníka práce. Takmer všetci lekári v nemocniciach majú preto limit pohotovostí na tento rok už dávno splnený. Nikto im nemôže dodržiavanie zákona zakázať a lekárov to ani nezruinuje (za hodinu pohotovosti majú smiešnu almužnu 30 alebo 20 korún). Národný inšpektorát práce, naopak, upozornil, že sankcie hrozia manažmentom, ktoré by lekárov nútili porušovať zákon. Aj preto možno vedeniu bratislavskej fakultnej nemocnice praskajú nervy. Zo zákona musia totiž práve riaditelia nemocníc zaručiť právo na ochranu zdravia a života pacientov, nebudú mať však na to dostatok ľudí. Lekár môže o pol štvrtej popoludní povedať "dovidenia" a ísť s deťmi na zmrzlinu. Čo však bude s pacientmi, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť večer alebo nadránom? Práve radikalizácia štrajku môže dotlačiť riaditeľov nemocníc, aby o pomoc požiadali vládu. Na zvýšenie platov podľa predstáv odborov totiž naozaj nemajú peniaze. Už teraz prví zdravotníci odmietli slúžiť nadčasy. V Bratislave boli reakciou na to podľa niektorých primárov vyhrážky, čo vedenie nemocnice popiera. Teraz sa už hrá o veľa - o zdravie aj o životy.
Ak sa k lekárom pridajú odmietnutím nadčasov aj sestry, situácia bude veľmi vážna. Možno však riaditeľom poradí samotný premiér Mikuláš Dzurinda. Veď práve on pred nahnevanými zdravotníkmi vyhlásil: "Nemáte veľa, ale možno je vás veľa." Asi vie, kde odborníkov pohľadať. Nechajme sa prekvapiť. Prečo však potom zdravotníci vlani odpracovali tri a pol milióna nadčasov a takmer šesť miliónov hodín pohotovosti? Takéto čísla nie sú v normálnom štáte pri dostatku zdravotníkov normálne (aj keď nadčasy sú na rozdiel od pohotovostí aspoň normálne zaplatené a zdravotníci si tak privyrábajú). "Čo by potom spravila vláda, ak by všetky sestry naraz dali výpoveď?," uvažovala lekárka na protestnom zhromaždení pred parlamentom. Jediným šťastím vlády je, že zdravotníci zatiaľ v nátlakových akciách neboli nikdy jednotní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 05:23