StoryEditor

Názor: Slovensko a európska perspektíva Ukrajiny

24.11.2005, 23:00

V týchto dňoch si pripomíname prvé výročie "oranžovej" revolúcie na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí SR spolu s mimovládnymi partnermi zorganizovalo pri tejto príležitosti medzinárodnú konferenciu o význame európskeho smerovania Ukrajiny. Nie je to náhoda, že práve v Bratislave sa stretli významní ukrajinskí a európski politici, diplomati a experti. Pred niekoľkými rokmi čelila slovenská spoločnosť podobným problémom ako dnešná Ukrajina. Naša historická príležitosť prišla s parlamentnými voľbami v roku 1998. Využili sme ju naplno vďaka vnútornému presvedčeniu, že európske hodnoty a princípy sú aj hodnotami a princípmi slovenskými. O úspešnosti nášho "slovenského príbehu" hovoril vo februári na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí americký prezident George W. Bush, ale podobné slová dnes počúvame aj v Kyjeve. O svoje ťažko nadobudnuté skúsenosti sa chceme podeliť aj s nimi, hoci aj my sme len v polovici dlhej a zložitej cesty. Je zaväzujúce, že krajiny ako Ukrajina vidia v Slovensku svoj vzor.
Európska susedská politika umožňuje rozvíjať politické a hospodárske kontakty s členskými štátmi EÚ a prispievať k posilňovaniu vzájomnej dôvery. Významným prvkom Európskej susedskej politiky je najmä hodnotová ukotvenosť založená na princípoch demokracie, právneho štátu, rešpektovania ľudských práv a trhového hospodárstva - teda na tých, aj nám známych, kodanských kritériách.
Vzťah SR k nášmu najväčšiemu susedovi je založený na troch princípoch. Prvým z nich je podpora ekonomickej transformácie Ukrajiny, ktorá znamená podporu proreformných politických síl a vzniku občianskej spoločnosti. Bez nich nie je možné uskutočniť potrebné ekonomické a spoločenské reformy a zabezpečiť nevyhnutné inštitucionálne, legislatívne a spoločenské podmienky na udržanie reformného kurzu. Ďalším princípom je podpora intenzívneho dialógu Ukrajiny s NATO a EÚ. Podmienkou jeho účinnosti je presvedčenie ukrajinských občanov o zmysluplnosti obetí v mene približovania sa európskym štandardom. Tie sú dôležitejšie než konkrétne dátumy a podpisy konkrétnych zmlúv. Reformy, hoci sú bolestivé, sa musia realizovať kvôli ukrajinským občanom, a nie kvôli EÚ. Demokratický a transparentný priebeh nadchádzajúcich parlamentných volieb v marci 2006 bude z tohto pohľadu kľúčový. Mimoriadne dôležitým princípom je kvalita bilaterálnej spolupráce medzi SR a Ukrajinou na všetkých úrovniach. Zásadný význam má regionálna a cezhraničná spolupráca, podpora dialógu s Ukrajinou vo formáte Vyšehrad plus, ekonomická dimenzia slovensko-ukrajinských vzťahov a prehľadnosť a zjednodušenie vízového režimu. SR podporuje udelenie štatútu trhovej ekonomiky Ukrajine zo strany Európskej únie.
Medzinárodná konferencia Ukrajina na ceste do EÚ - Rok po Oranžovej revolúcii, na ktorej vystúpili aj premiéri oboch krajín, bola dobrou príležitosťou nielen na zhodnotenie vývoja za posledný rok, ale predovšetkým na vyslanie jednoznačného signálu o výnimočnom záujme SR o nášho východného suseda. Pevne veríme, že Ukrajine sa podarí premeniť revolučné TAK! na každodenné odhodlanie. Európska Ukrajina bude nepochybne zaujímavým priestorom aj pre slovenské investície a prehĺbenú ekonomickú spoluprácu.

Autorka je štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:39