StoryEditor

Miláčik, zabíjame si deti

13.12.2005, 23:00

Britský dokument s týmto názvom je skvelým nápadom ako vystrašiť ľudí. Nemoralizuje totiž nad tým, koľko času presedíme pred televízorom, aké nezdravé jedlo pritom jeme a ako málo pohybu majú naše telá. To všetko síce ukazuje, podobných informácií však máme prebytok, takže s nami nepohnú. Keď však vedci na základe získaných údajov ukážu rodičom, ako príšerne budú ich deti pri súčasnom životnom štýle vyzerať v štyridsiatke, všetko sa radikálne mení. Asi nik nechce dlhé roky výchovy venovať na to, aby po našej planéte o pár desaťročí mohli chodiť nezdravo vyzerajúce monštrá.
Matky pri týchto predpovediach nahlas kričia, otcovia sa držia v pozadí, ich tváre sú však vydesené. Takto majú skončiť naše vzácne gény? pýtajú sa zrejme v duchu. Recept na lepšiu predpoveď jednoduchý -- menej televízie, menej cukru, viac ovocia a zeleniny a lepší vzťah k pohybu. Očakávaná dĺžka života sa tak natiahne priemerne o desať rokov, nezanedbateľná je aj zmena výzoru. V počítačovom modeli síce na nich vidieť pribúdajúce roky, ale nevidieť pribúdajúce kilá a zdravotné komplikácie. Rodičia v tomto momente slzia dojatím, ešte nie je nič stratené, ešte môžeme naše lenivé a rozmaznané deti zachrániť, možno si hovoria v duchu.
Tento nápad má široké uplatnenie. Ľudia sú pomerne apatickí, ak sa ich niečo dotýka len vzdialene. V skutočnosti treba osloviť ich sebecké inštinkty, veď každý v sebe pestuje svojho Narcisa, a ten by mal byť za každých okolností krásny. Dobrý propagandista nehovorí o svetlej budúcnosti, ale poukazuje na mrzké deti, hroziacu chudobu, nízke dôchodky... Nesľubuje raj, straší peklom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:28