StoryEditor

Poznámka: Do posledného náboja

23.08.2006, 00:00

Lech Walesa vystúpil zo Solidarity. Za tou notickou je však hlboká osobná tragédia legendy poľských antikomunistov. Tohto svojrázneho elektrikára z gdaňskej lodenice politika doslova požierala posledných 26 rokov. Náhoda v auguste 1980 počas štrajku robotníkov v lodenici ho priviedla na cestu, ktorá vyústila do triumfálneho zvolenia za poľského prezidenta o desať rokov neskôr. Spolu s pápežom Jánom Pavlom II. sa jeho meno stalo logom Poľska, ochrannou známkou pre odvahu.
Walesove fatálne omyly počas prezidentovania, správanie slona v porceláne, hádavá povaha, to všetko zničilo jeho rating predovšetkým doma. Zostal síce ikonou, ale Poliaci ho už nechceli vidieť v žiadnej štátnickej pozícii.
Terajším demonštratívnym odchodom zo Solidarity , ktorým dal najavo nesúhlas s politikou súčasného poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho brata Jaroslava, urobil ďalší škandál vo svojej politickej kariére. Urobil to štýlovo, prudkým, teatrálnym gestom, tak ako sme u neho boli zvyknutí.
Walesu, ktorý vždy bojuje do posledného náboja, azda najlepšie charakterizuje veta, ktorú povedal v júni 1996 na zjazde Solidarity už ako bývalý prezident. "Pre dobro Poľska som ochotný letieť na Mesiac aj bez skafandra!".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:35