StoryEditor

Boeingy bez pomoci štátu

12.05.2005, 00:00

Väčšina médií nepostrehla v správe o objednávke SkyEurope Airlines na 32 úplne nových boeingov jednu vetičku: je to najväčšia priama zahraničná investícia bez štátnej podpory na Slovensku. A jedna z najväčších investícií vôbec. Navyše, prišla tak trochu aj proti záujmu štátu a ministerstva dopravy. Štát totiž vyvinul enormnú snahu, aby zachránil svoje permanentne bankrotujúce štátne Slovenské aerolínie a umožnil svojim nominantom v aerolinkách za jediný rok prehajdákať pol miliardy korún. A aby napokon predišiel najhoršiemu, podsunul svoju firmu za babku rakúskym aerolíniám, ktoré sa potrebovali etablovať na slovenskom trhu a usmerňovať ho. Pokus o vytvorenie rakúskej konkurencie mladej dravej súkromnej slovenskej firmy sa však skončil fiaskom. Austrian airlines na linkách z Bratislavy do Paríža a Londýna prepravil vlani iba tretinu cestujúcich v porovnaní so SkyEurope. Preto linky radšej zrušili.
Štátne Slovenské aerolínie nezískali ďalšie lietadlá, lebo pre hrozné hospodárske výsledky ich odmietali ako nedôveryhodné jedna zahraničná lízingová spoločnosť za druhou i ďalší prenajímatelia lietadiel. So súkromnou SkyEurope si kvôli jej bonite za rokovací stôl však zasadli obaja najväčší výrobcovia lietadiel na svete. A jedna z najväčších a najváženejších svetových lízingových firiem bola ochotná prefinancovať bratislavské ambície. Navyše stalo sa, čo sa u nás v takýchto rozmeroch ešte neudialo: nie zahraničný investor si vybral Slovensko, ale bratislavská firma rozhodla, ktorého svetového výrobcu si vyberie. Pretože je dnes nielen najväčším dopravcom doma, ale aj vedúcim nízkotarifným dopravcom v Budapešti, Krakove a vo Varšave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 07:30