StoryEditor

Maďarsko zvolilo kontinuitu

25.04.2006, 00:00
Druhé kolo maďarských parlamentných volieb potvrdilo pri moci koalíciu Gyurcsányových socialistov a Kunczeho ľavicových liberálov. Po prvýkrát v postkomunistickej histórii Maďarska teda zostáva pri moci vládna garnitúra.

Druhé kolo maďarských parlamentných volieb potvrdilo pri moci koalíciu Gyurcsányových socialistov a Kunczeho ľavicových liberálov. Prvýkrát v postkomunistickej histórii Maďarska teda zostáva pri moci vládna garnitúra. Konzervatívnemu FIDESZ-u sa nepodarilo do druhého kola zmobilizovať svojich voličov. Kontraproduktívny sa ukázal ťah Viktora Orbána, ktorý sa po tesne prehranom prvom kole volieb nečakane vzdal kandidatúry na post premiéra. Tento personálny zmätok v najsilnejšej opozičnej strane, ale i jej neschopnosť hodnoverne osloviť Maďarské demokratické fórum pre koaličné partnerstvo spôsobili rozčarovanie u mnohých konzervatívnych voličov a jednoducho zostali doma.
Pod volebnú porážku FIDESZ-u sa podpísal aj jeho arogantný postoj voči menšej konzervatívnej strane, Maďarskému demokratickému fóru, v posledných rokoch. Jej populárna šéfka Ibolya Dávidová na základe skúseností z minulosti odmietla po prvom kole volieb rokovania o spolupráci s orbánovcami a popriala im "aby sa v nasledujúcich štyroch rokoch vydali na cestu mravného a politického očisťovania". Podľa výsledkov volieb bude mať FIDESZ na sebareflexiu v opozícii dosť času. Všetko nasvedčuje tomu, že maďarská pravicová politická scéna stojí pred ráznymi zmenami.
Staronová vládna koalícia v Maďarsku to nebude mať ľahké, pričom musí vyriešiť, a to pokiaľ možno čo najskôr, nesmierne veľa vážnych úloh. Možno povedať, že mala šťastie, keď ministerstvo financií zverejnilo až po prvom kole volieb výšku deficitu štátneho rozpočtu. Ten je šesť percent, čiže je ďaleko za konvergenčným kritériom, stanoveným Európskou úniou v Maastrichte. Ak sa chce Budapešť začleniť do eurozóny podľa plánu, teda v roku 2010, musí znížiť deficit o polovicu.
Ferenc Gyurcsány v povolebnej eufórii parafrázoval známy výrok Johna Kennedyho, keď povedal, že "nastal čas, keď človek nemá hľadieť na to, čo môže dostať od národa, ale čo môže urobiť pre krajinu". Keďže Maďarsko potrebuje radikálnu hospodársku reformu, 44-ročný úspešný podnikateľ v kresle premiéra už avizoval, že počas prvého mesiaca po zostavení vlády dá do parlamentu 20 reformných zákonov. Zatiaľ však nepovedal, aké zákony to budú. Aj preto obyvatelia krajiny s napätím očakávajú, či sa aspoň časť predvolebných sľubov naozaj splní.
Autor je zahraničnopolitickým publicistom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:25