StoryEditor

Radšej byť bohatý a zdravý...

09.05.2007, 00:00

Byť chorý sa nevyplatí. Aspoň počas tejto vlády nie. A ešte ani dlho po nej nie. Slovenské zdravotníctvo totiž nečaká nič dobré. Naopak, má len tie najhoršie vyhliadky...
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič bez svojho šéfa neurobí nič. Aj teraz čaká, čo mu nadiktuje po pondelkovej Koaličnej rade. Lenže premiér Robert Fico mu tentoraz nenašepká - na ničom sa totiž so svojimi partnermi nedohodol.
Jeho tvrdohlavú predstavu o jednej zdravotnej poisťovni, čo je v jeho očiach stále všeliekom na rapídne sa zhoršujúci stav a zadlžovanie zdravotníctva, poslali jeho partneri do teplých krajín. Inak ani nemohli. Veď Vladimír Mečiar a jeho HZDS s tichou podporou SNS spravili pred štrnástimi rokmi rozhodnutie, že nie dovtedajšia jedna štátna zdravotná poisťovňa, ale viacero aj súkromných bude poskytovať služby verejného zdravotného poistenia.
Koaliční partneri - napriek skvelému zdravotnému stavu svojich vzťahov - môžu ministrovi postaviť len politické mantinely: Chceš zaviesť poplatky? Zabudni! Chceš rušiť nemocnice? Zabudni! Na žiadnych konkrétnych a systémových krokoch sa nikdy nedokážu dohodnúť. Oni ich totiž ani nemajú. Predstavy typu jedna poisťovňa všetko vylieči (Fico) alebo rošáda oddelení a výkonov v réžii "centrálnych jednotiek" s postavením bývalých krajských ústavov národného zdravia (Mečiar) vôbec nevzbudzujú nádej, že lekárske konzílium v zložení docent Fico, inžinier Slota a doktor Mečiar dokáže niekedy nastaviť efektívnu liečbu slovenskému zdravotníctvu.
Necelých jedenásť mesiacov po voľbách je preto jasné: táto vláda so zdravotníctvom neurobí nič. Chráň Boh, aby sa zhoršil zdravotný stav obyvateľstva, pretože zdravotný stav nášho zdravotníctva sa bude iba ďalej zhoršovať. Dôležité však je, že dobrý zdravotný stav koalície zostane zachovaný.

Tatiana Novotná, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:08