StoryEditor

Nielen obrana v závoze

13.12.2006, 23:00

Rozpočet na rok 2007 reflektuje priority vlády. Keďže ekonomika nebývalo prosperuje, vďaka predpokladaným vysokým príjmom štátneho rozpočtu na budúci rok mala vláda pomerne veľké možnosti uskutočňovať zámery, ktoré pokladá za dôležité. Zdá sa však, že väčšina z deklarovaných prioritných oblastí nedostala svoje vyjadrenie v posilnení konkrétnych rozpočtových kapitol.
Toľko ohlasované príspevky na prvé dieťa môžu ísť len vďaka zastaveniu valorizácie detských prídavkov pre všetkých rodičov. Výdavky na budovanie diaľnic sú reálne nižšie v porovnaní s rozpočtom končiaceho sa roku. Rovnako ako výdavky na vysoké školstvo alebo oblasť kapitálových výdavkov pre ministerstvo vnútra. Prioritami sa tak stávajú tie oblasti, kde dochádza k momentálnej spotrebe, bez zavedenia potrebných ozdravných krokov. Azda najlepším príkladom sú poľnohospodárstvo a zdravotníctvo.
Zároveň sú v rozpočte oblasti, ktoré sa dostali do nemilosti. Obrana a bezpečnosť podľa rozpočtu rozhodne nie sú kategóriami, ktoré by si zasluhovali zvýšenú pozornosť. Nepomáhajú apely predstaviteľov NATO a spojencov. Nepomáha ani fakt, že reforma armády sa dostáva do kritickej a rozhodujúcej etapy, mimoriadne náročnej na zdroje.
Obrana sa dostáva na historické minimum vo výdavkoch v pomere k HDP. Po odpočítaní predpokladanej inflácie dokonca zaznamenáva reálny pokles. Navyše z budúcoročného rozpočtu sa budú čerpať prostriedky na modernizačné projekty, ktoré sa mali realizovať už v roku 2006, pretože vláda stiahla z rozpočtovej kapitoly vyše 800 miliónov korún. Pre profesionálnu armádu rozpočet znamená silnú ranu. Takmer o 2 mld. sa zvyšuje modernizačný deficit. Máloktoré plány na lepšiu vybavenosť a výstroj našich vojakov budú môcť byť realizované. Môžeme očakávať prehodnocovanie plánovaných programov, obmedzenie zavádzania novej výzbroje.
Účinkovanie slovenských ozbrojených síl sa má v budúcnosti stále viac zameriavať na široké spektrum akcií, od asistencie pri živelných katastrofách až po možné bojové nasadenie. Pri opakovaných škrtoch v rozpočte sa takéto spektrum použiteľnosti bude zmenšovať a zároveň zvyšovať nebezpečenstvo pre našich vojakov.
Kombinácia s inými nekoherentnými rozhodnutiami vo vzťahu k spojencom znamená najlepšiu cestu k pozvoľnej erózii dôveryhodnosti, poklesu prestíže Slovenska. Budúcnosť nie je niečo, čím by si nová vláda veľmi trápila svoje hlavy. Potrebujú momentálny efekt, výdavky do spotreby, hoc aj na úkor rozvoja.
Ani v iných oblastiach národného hospodárstva sa rozvojové tendencie v rozpočte vôbec neprejavili. Projekt vzdelanostnej ekonomiky zapadá, rozvojovou prioritou sa stávajú priame platby. Dobrá vláda má v relatívne prosperujúcich časoch pripravovať krajinu na časy, keď sa nemusí až tak dobre dariť. V oblasti obrany a bezpečnosti toto tvrdenie platí aspoň dvojnásobne.

Martin Fedor, poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 21:50