StoryEditor

Krátkozraká radosť z lacnejšej dovolenky

13.03.2005, 23:00
V posledných mesiacoch sa stalo módou kritizovať boj Národnej banky Slovenska proti prílišnému posilňovaniu kurzu slovenskej koruny k euru. Chápeme, že parciálne záujmy určitých vrstiev spoločnosti, ba aj podnikateľskej obce, môžu byť rôzne, a tým sa rôzni aj názor na tento problém.

V posledných mesiacoch sa stalo módou kritizovať boj Národnej banky Slovenska proti prílišnému posilňovaniu kurzu slovenskej koruny k euru. Chápeme, že parciálne záujmy určitých vrstiev spoločnosti, ba aj podnikateľskej obce, môžu byť rôzne, a tým sa rôzni aj názor na tento problém. Väčšina veľkých slovenských podnikov je však orientovaná proexportne. Do tejto skupiny patria takmer všetky, ktoré reprezentuje Klub 500, združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov. Názor Klubu 500 na súčasné posilňovanie koruny je jednoznačný. Neprimerane rýchle zhodnocovanie koruny negatívne pôsobí na exportne orientované podniky a nie je podložené výkonnosťou slovenskej ekonomiky, ale pozitívnymi očakávaniami investorov a prílevom špekulatívneho kapitálu.
Centrálna banka zohráva nezameniteľnú úlohu pri formovaní proexportného prostredia v ekonomike. Odmietame jej kritiku ako neopodstatnenú. Ak pri súčasných úrokových sadzbách a po všetkých intervenciách je kurz koruny k euru asi 37,70, pýtame sa, kde by bol bez intervencií NBS a ak by bola kľúčová úroková sadzba ostala na hranici šiestich percent a inflácia tri percentá? Na Slovensku je minimum firiem, ktoré majú vyrovnanú bilanciu z hľadiska nákup/export tak, aby sa ich kurz slovenskej koruny nedotýkal. Prílišná volatilita výmenného kurzu ohrozuje aj plnenie inflačných cieľov a záväzkov pre budúce zavedenie eura.
Každé jedno percento posilnenia slovenskej koruny sa prejaví na ročnom výpadku na tržbách len vo firmách Klubu 500 v sume 500 miliónov Sk. Posilňovanie slovenskej koruny nie je dané výkonnosťou ekonomiky Slovenska -- posilňuje sa na úrovni 3 -- 4 percentá ročne, ale to je výsledok špekulatívnych obchodov a aktivít hráčov na peňažnom trhu. Uvedomme si, že ešte začiatkom minulého roka stálo euro vyše 41 Sk, teraz je to menej ako 38 Sk. Za posledné štyri mesiace sa koruna oproti euru zhodnotila približne o päť percent. Pritom za prvé dva mesiace to boli asi dve percentá. Rozdiel v raste produktivity slovenského hospodárstva a priemeru EÚ, ktorý by mal byť hranicou posilňovania, je tak vyčerpaný. Hrozí, že väčšinu zisku exportérov pohltia kurzové straty a vyvolajú vlnu prepúšťania.
Práve v dôsledku posilňovania slovenskej koruny trpia exportéri, trpí aktívny cestovný ruch, trpia výrobcovia pre domáci trh, ktorých atakuje dovoz tovarov zo zahraničia. Práve toto by mali byť piliere slovenskej ekonomiky. Preto sú pre nás zarážajúce stanoviská bankových analytikov, ktorí v jednom kuse zdôrazňujú výhody samotného posilňovania na obyvateľstvo SR. Nepočúvame nič iné, len ako zlacnejú zahraničné dovolenky -- ako keby celé Slovensko nerobilo nič iné, len v jednom kuse cestovalo. Týmto analytikom odporúčame, aby sa opýtali v regiónoch s 30-percentnou nezamestnanosťou, ako vnímajú, keď zahraničná dovolenka zlacnie o nejaké to percento (hovoríme rádovo o stokorunách na jednu dovolenku). A to ešte v nadväznosti na skutočnosť, že mnohé firmy z ich regiónov doplatili práve na príliš silné posilňovanie slovenskej koruny a skončili svoje podnikanie. Takto prišli mnohí o zamestnanie.
Celá atmosféra vyzerá tak, ako keby po ešte nejakom tom roku posilňovania pocestujeme do zahraničia zadarmo. Aj keď nebudeme mať zamestnanie.
Druhým z argumentov analytikov sú pozitíva pre samotných podnikateľov: "Kupujte a dovážajte technológie -- dovoz vám lacnie!" Na jednej strane akoby sa po investícii koruna už neposilňovala a na druhej strane, investície do technológií sú projekty, ktoré trvajú minimálne rok od samotnej myšlienky až po riadnu prevádzku. Ako keby podnikatelia čakali len na kurz slovenskej koruny, keď sa rozhodujú investovať. Každý podnikateľ musí investovať priebežne, aby zachoval svoju konkurencieschopnosť, bez ohľadu na kurz.
Taktiež neobstojí skutočnosť, že posilňovanie kurzu je prirodzeným tlakom na reštrukturalizáciu domácich podnikateľov. Zoberme si len nedávny príklad zahraničného investora, spoločnosti Whirlpool. Posilňovanie slovenskej koruny má negatívny dosah na jej konkurencieschopnosť, ktorá klesne o jednu pätinu a spôsobí prepustenie 10 percent pracovníkov. Bolo by asi dobré, keby odovzdávanie výpovedí prepusteným pracovníkom bolo zverené do rúk práve bankovým analytikom. Mohli by týchto bývalých zamestnancov uspokojiť tým, že si teraz môžu lacno zacestovať, lebo im práve zlacneli zahraničné dovolenky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:25