StoryEditor

Komentár HN: Otáľanie ministerstva sa zrejme vyplatí

09.06.2005, 00:00
Plynári aj elektroenergetici musia svoj majetok rozdeliť, je to stará požiadavka Bruselu. Musia oddeliť prepravu a distribúciu, ktorá sa líši hrúbkou potrubí či výškou napätí vedení. Ešte dôležitejšie je od týchto štruktúr oddeliť predaj plynu či elektriny. V oboch energetických odvetviach treba dospieť k takým vzťahom, keď sa o potrubie či vedenie bude starať jedna firma, ktorá to bude účtovať odberateľom. Podnikateľskou náplňou ďalšej firmy bude len predaj plynu či elektriny.

Plynári aj elektroenergetici musia svoj majetok rozdeliť, je to stará požiadavka Bruselu. Musia oddeliť prepravu a distribúciu, ktorá sa líši hrúbkou potrubí či výškou napätí vedení. Ešte dôležitejšie je od týchto štruktúr oddeliť predaj plynu či elektriny. V oboch energetických odvetviach treba dospieť k takým vzťahom, keď sa o potrubie či vedenie bude starať jedna firma, ktorá túto službu bude účtovať odberateľom. Podnikateľskou náplňou ďalšej firmy bude len predaj plynu či elektriny. Prvá firma bude asi navždy jediná (ďalšie potrubia či vedenia už nebudú), predajcov však môže byť viac. A o to tu vlastne ide, aby pri ponuke plynu či elektriny vzniklo konkurenčné prostredie. Príležitosť oddeliť niektoré činnosti pri Slovenskom plynárenskom podniku už bola pri jeho transformácii v roku 2001, pred jeho privatizáciou. Odporúčala nám to Svetová banka. Plynári však odolali, presvedčili politikov, že delenie nie je potrebné. Bol tu praktický dôvod - uplatňovali sa krížové dotácie na ceny plynu, a ak by sa podnik rozdelil, museli by sa skončiť. V Bruseli sa o oddelení činností hovorilo niekoľko rokov pred prijatím plynárenskej smernice v lete 2003. Zahraniční akcionári SPP o tom vedeli a zapájali sa do diskusie. SPP však odolával aj po prijatí smernice. Lobovali na ministerstve hospodárstva, aby presadilo v Bruseli odklad rozdelenia. Vraj potrebujú na to dlhšiu prípravu. Koncom roka 2004 vedeli, že Brusel neustúpil a unbundling už vlastne mal byť hotový. Oddelenie činností má ešte jeden aspekt. Plynárenský majetok sa pri ňom pravdepodobne opticky zväčší. Keď sa bude vkladať do nových spoločností, musí sa preceniť. Majetok pritom možno oceniť aj podľa reprodukčných nákladov. Na takú cenu, za ktorú by sa teraz postavila nová plynárenská štruktúra. Zväčšenie majetku v účtovných knihách znamená vyššie odpisy. Tie si potom ako oprávnené náklady premietne do ceny plynu distribučná plynárenská spoločnosť. Bude novým obchodným partnerom prakticky všetkých odberateľov zemného plynu. To by sa však prejavilo až v roku 2007. Preto domácnosti a firmy do parlamentných volieb vyššie ceny plynu kvôli preceneniu nepocítia. Otáľanie ministerstva hospodárstva tak zrejme prinesie politické ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 21:51