StoryEditor

Komentár HN: Na milosť a nemilosť teplárom

18.04.2006, 00:00
Teplári budú musieť svojim zákazníkom vrátiť 47 miliónov korún, ktoré od nich neoprávnene vybrali v rokoch 2003 a 2004. Chyby urobila polovica z približne 70 teplárenských spoločností, ktoré vlani navštívili kontrolóri regulačného úradu.

Teplári budú musieť svojim zákazníkom vrátiť 47 miliónov korún, ktoré od nich neoprávnene vybrali v rokoch 2003 a 2004. Chyby urobila polovica približne zo 70 teplárenských spoločností, ktoré vlani navštívili kontrolóri regulačného úradu. Je možné, že ďalšie desiatky miliónov sú dodnes neoprávnene na účtoch ostatných teplárenských spoločností. Pracovníkov regulačného úradu je žalostne málo a sami priznávajú, že skontrolovať všetkých 450 výrobcov tepla im môže zabrať ešte niekoľko rokov.
Zarážajúca je výška pokút, ktorú teplárenské firmy dostali. Spolu zaplatia menej ako štvrť milióna korún. Pri objeme, ktorým dva či tri roky disponovali, tieto sumy vyznievajú naozaj symbolicky.
Útechou pre ľudí by mal byť nový zákon, platný od vlaňajška. Podľa neho budú teplári za podobné chyby platiť miliónové sankcie. To by ich od podobných chýb či nebodaj úmyslov malo odradiť.
Teplári majú oproti svojim zákazníkom silnú pozíciu. Aj keď sa regulátor snaží ako môže, veľký počet výrobcov tepla znemožňuje účinnú kontrolu a tiež monopolné postavenie teplární v jednotlivých regiónoch tvorbe zdravého trhového prostredia nepridáva.
Teplárom nahráva do karát aj zložitosť predpisov. Bežná domácnosť si prakticky nemá ako zistiť, či jej platby sú alebo nie sú s kostolným poriadkom. V lepšom prípade sa stane, že o pár rokov dostanú ľudia od teplárov neočakávaný darček. Na to, že s týmito peniazmi výrobcovia tepla roky a prakticky bezúročne narábajú, zákony zabúdajú.
Mnohí odberatelia sa radšej rozhodli odpojiť od centrálnych zdrojov tepla a začali s výstavbou menších domových kotolní. Počiatočné náklady sa časom vrátia.
Teplárenská loby, pre ktorú pokles zákazníkov samozrejme znamená hrozbu, však môže byť pokojná. Pripravovaná vyhláška upraví podmienky odpájania v neprospech odberateľov. Zákazníci teplárom budú musieť uhradiť nielen nedodané teplo, ale aj náklady na rozvody, ktoré sa už nebudú využívať. Tieto poplatky pravdepodobne budú silným argumentom pri rozhodovaní odberateľov, ktorí už s cenotvorbou teplárov strácajú trpezlivosť.
Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa k vyhláške, z ktorej nie sú odberatelia nadšení, združenia spotrebiteľov postaví súčasná či budúca vláda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 06:07