StoryEditor

Vysoké Tatry nemožno nechať len tak

19.12.2004, 23:00
Výmena názorov medzi predstaviteľmi vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier a mimovládneho výboru Naše Tatry nie je až taká konfliktná. Občianski aktivisti však tvrdia, že kroky vlády budú dôsledne sledovať.

Výmena názorov medzi predstaviteľmi vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier a mimovládneho výboru Naše Tatry nie je až taká konfliktná. Občianski aktivisti však tvrdia, že kroky vlády budú dôsledne sledovať. Ak sa nenaplnia ich požiadavky alebo nedostanú na ne kvalifikovanú odpoveď, svoje právo chcú presadzovať oficiálnou cestou podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Podľa zástupcov vládneho výboru však také niečo nehrozí, lebo vláda chce všetko riešiť v súčinnosti so širokým spektrom občianskych aktivistov.
Predstavitelia mimovládneho výboru s uspokojením prijali slová premiéra Dzurindu, že ich neformálny orgán nepovažuje za "trucpodnik". Napriek tomu, že vznikol na pozadí nedôvery ku kabinetu pri odstraňovaní tatranskej kalamity. Mimovládny výbor sa však kriticky stavia k "strategickému úspechu", za ktorý premiér označil to, že presvedčil ministrov za SMK, aby sa dohodli a šéf rezortu životného prostredia umožnil vstúpiť lesníkom do najprísnejšie chránenej oblasti TANAP-u. Podľa ekológov táto zóna by mala ostať chránená pred akýmkoľvek zásahom. Odvolávajú sa pritom na vyjadrenia predstaviteľov národného parku Bavorský les, ktoré sú "v úplnej zhode s tým, čo požaduje lesoochranárske zoskupenie Vlk". Ide napríklad o nedotknuteľnosť lesa aj v prípade jeho napadnutia lykožrútom alebo inej kalamity. Treba však pripomenúť, že to, čo sa mohlo urobiť v odľahlých častiach Bavorského lesa, nemusí byť vhodné pre Vysoké Tatry. Nechať prírodou, aby si sama poradila, znamená na celé desaťročia zaburinenie relatívne malého priestoru, kde sú klimatické kúpele a liečebné zariadenia na choroby dýchacích ciest. Okrem iného aj alergií. Chceme však mať z Tatier divočinu, na ktorú sa mení z pôvodne hospodárskeho lesa spomínaný Bavorský les?
Občianski aktivisti z výboru Naše Tatry zdôrazňujú, že čo sa považuje u nás za radikálny postoj, to je v zahraničí bežná norma. Nepozdáva sa im preto postoj premiéra k zoskupeniu Vlk. Jeho náčelníka Juraja Lukáča navrhujú do vládneho výboru. Mal by v ňom podľa potreby zastupovať ich nominanta číslo jeden, ktorým je Mikuláš Huba. Zároveň majú výhrady k prizvaniu občianskeho združenia Ľudia a voda do vládneho výboru. Premiéra upozornili, že jeho predstaviteľ Michal Kravčík nie je ich reprezentant. Uznávajú však, že predseda vlády môže pozvať na rokovanie toho, koho uzná za vhodné. Tak hovorí štatút vládneho výboru.
Spôsob, akým sa vedie mesiac trvajúca diskusia o Vysokých Tatrách, môže byť premárnenou šancou. V akom zmysle? Ohnivé polemiky o ekológii a turizme v Tatrách sa totiž nedostali za hranice TANAP-u. Ani jedna strana ich nevyužila na diskusiu o celkovom rozvoji cestovného ruchu na Slovensku alebo na prezentáciu hrozieb či východísk týkajúcich sa nášho životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:30