Slováci si v novembri minulého roka v obchodoch najviac priplatili za mliečnu čokoládu. Tá bola medziročne o vyše 10 % drahšia. Naopak, medziročne takmer o polovicu lacnejšie boli konzumné zemiaky. Vyplýva to z najnovšej Cenovej hitparády, ktorú každý mesiac zostavuje analytický tím Poštovej banky na základe 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.
Príčinou medziročného zdraženia mliečnej čokolády bola podľa analytikov najmä vysoká cena kakaa na svetovom trhu. "Medziročný nárast ceny zaznamenali o 3 % až 7 % aj viaceré mliečne výrobky ako údený oštiepok, mlieko či tvaroh," doplnili analytici.
V prvej desiatke potravín s najvýraznejším cenovým nárastom sa ale umiestnili aj ďalšie výrobky - sardinky v oleji, tmavý chlieb a drahšie ako v novembri 2013 bolo aj biele fľaškové víno.
Naopak, najvýraznejší medziročný pokles ceny v novembri 2014 zaznamenali konzumné zemiaky. Tie zlacneli až o 46,3 %. O takmer štvrtinu lacnejší ako v novembri 2013 bol však aj kryštálový cukor a za jablká Slováci v novembri minulého roka zaplatili o jednu pätinu menej ako v novembri 2013. "Medziročne lacnejšie ľudí v novembri vyšlo celkovo až 25 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa," doplnili analytici Poštovej banky. Napríklad bravčové karé s kosťou medziročne zlacnelo o 6,3 %, bravčový bôčik bol medziročne lacnejší o 5,1 % a cena čerstvých slepačích vajec klesla o 7,2 %.