StoryEditor

Čína chce znížiť nadvládu dolára. Vybrala si Švajčiarov

08.07.2013, 12:30
Autor:
adpadp
Čína uzavrela so Švajčiarskom, ako prvou kontinentálnou európskou krajinou, zónu voľného obchodu.

Po dvoch rokoch rokovaní uzavrela Čína so Švajčiarskom, ako prvou krajinou kontinentálnej Európy, dohodu o voľnom obchode. Tá vstúpi do platnosti v polovici budúceho roka. Čína v apríli uzavrela podobnú dohodou s Islandom a údajne rokuje aj s Nórskom. Informoval o tom Blooomberg.

Pre Švajčiarsko je obchod s Čínou veľmi dôležitý, po EÚ a USA je pre Švajčiarov tretím najväčším obchodným partnerom a objem ich vzájomného obchodu dosiahol minulý rok 26,3 miliardy USD (20,41 miliardy eur).

Uzavretie dohody je však veľkým krokom aj pre Čínu, keďže môže byť začiatkom nadväzovania užších obchodných vzťahov s ostatnými európskymi krajinami. Vytvorenie zóny prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi Čínou a EÚ značne napäté kvôli vzájomným obvineniam veľmocí z nekalých obchodných praktík, ktoré rozpútal dovoz solárnych panelov z Číny, na ktoré Ázijci údajne použili neprimerané clá a znevýhodnili ostatných producentov.

Podľa čínskeho ministra obchodu Gao Huchenga by však práve vytvorenie zóny voľného obchodu so Švajčiarskom mohlo byť impulzom na uzavretie podobných dohôd s viacerými krajinami Európy a Európskej únie a celkové uvoľnenie napätia v rámci vzájomných obchodných vzťahov.

Výhody pre švajčiarsky trh

Komodity vyvážané Švajčiarskom

 lieky, chemikálie, hodinky, stroje

Komodity vyvážané Čínou

textil, obuv, stroje

Švajčiarsko bolo v roku 2012 devätnástou najväčšou ekonomikou na svete a Čína druhou najväčšou, pričom ázijská veľmoc má obrovský, rýchlo sa rozvíjajúci trh s rastúcou strednou triedou. Švajčiarsko je známe výrobou luxusných hodiniek, rozsiahlou a kvalitnou farmaceutickou výrobou a tiež je známym finančným centrom.

Medzi hlavné vývozné komodity Číny patrí textilný tovar a obuv. Medzi krajinami je tiež veľký objem vzájomného obchodu strojárskych produktov. Okrem priemyselných a poľnohospodárskych tovarov dohoda zahŕňa aj pravidlá pôvodu tovaru a opatrenia na podporu investícií a ochranu duševného vlastníctva.

Podľa Bloombergu švajčiarsky minister hospodárstva Schneider-Ammann uviedol, že colné tarify na luxusné hodinky sa môžu znížiť o 60 % a naopak Švajčiarsko odstráni podobné colné poplatky na čínsky textil a obuv. Povedal tiež, že dohoda by mala byť inšpiráciou pre ostatné, najmä menšie európske krajiny, ktoré by zo vzájomného odstránenia colných bariér s takou veľkou ekonomikou, akou je Čína, mohli výrazne profitovať.

Podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa však uvoľnenie colných obmedzení nebude pre Švajčiarsko oproti iným európskym krajinám znamenať výraznú konkurenčnú výhodu, nakoľko exportuje predovšetkým produkty s vysokou pridanou hodnotou, ktoré priamo nekonkurujú domácim čínskym výrobcom a Čína tak nemala príliš veľa dôvodov importom týchto tovarov brániť.

Rozšíri sa dohoda na viaceré európske krajiny?

Čínski lídri sa prostredníctvom liberalizovania obchodu snažia zvýšiť celkový objem obchodu s Európou a dohoda s bohatým Švajčiarskom bola dobrým strategickým ťahom, ako začať uzatvárať dohody s ostatnými krajinami a postupne znižovať závislosť Číny od amerického dolára. Čína sa tiež snaží o zvýšenie konvertibility juanu a jeho širšie využívanie v investičných operáciách, čo je tiež jedným z dôvodov, prečo si vybrali práve Švajčiarsko, ktoré je napriek malému trhu známym finančným centrom.

Podľa Borosa však uzatváranie ďalších dohôd s krajinami EÚ v dohľadnej dobe práve kvôli treniciam okolo solárnych panelov a potravín neprichádza do úvahy. Takisto pre Čínu by nebolo výhodné úplné uvoľnenie obchodu so svojimi najväčšími partnermi.

Prípadné rozšírenie zóny voľného obchodu na viaceré európske krajiny by však podľa analytika prinieslo viaceré výhody. Presun výroby tovarov, ktoré sa vyrábajú v Číne lacnejšie, by uvoľnil kapitál a prácu pre viac produktívne činnosti a prispel by tak k väčšej ekonomickej prosperite, tak ako sa popri podobných dohodách stalo už viackrát v histórii.

01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 08:33