StoryEditor

Potraviny zlacneli. A stiahli infláciu na dno (graf)

12.09.2013, 12:46
Zdražovanie dosiahlo najnižšiu úroveň od roku 2010. Potraviny zlacneli.

Medziročný rast spotrebiteľských cien sa totiž v auguste znížil na úroveň 1,3 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad. K poklesu cien prispelo najmä zlacnenie potravín. Tie medzimesačne klesli o 1,2 percenta. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža boli nižšie hlavne ceny chleba, obilnín, cukru a mlieka.

Augustový rast cien napokon prekonal odhady analytikov i trhu. Tí predpokladali zdražovanie na úrovni 1,5 percenta. "Výhľad na ďalšie mesiace ukazuje, že by inflácia mala pokračovať v trende nízkych hodnôt, pričom hlavným prispievateľom budú ceny potravín," uviedol analytik Home Credit Slovakia Martin Kozub. Eva Sadovská, analytička Poštovej Banky však predpokladá, že s blížiacim sa záverom roka môžu ceny začať opäť rásť o niečo rýchlejšie.

Okrem potravín klesli počas minulého mesiaca aj ceny v doprave a telekomunikáciách v priemere o jedno percento. "Na pokles cien v doprave má vplyv priaznivá cena ropy, ktorá medziročne netlačí na rast cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Ale odráža sa aj boj automobiliek o predaj vo forme cenových zvýhodnení," dodáva Martin Kozub.

Naopak najvýraznejšie zdražovanie bolo podľa Sadovskej v prípade alkoholu a tabaku, kde bola cena bola vyššia o 0,7 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:24