StoryEditor

Zarobila na komplexoch. Miliardu

20.01.2014, 23:00
Dva najlepšie vynálezy storočia? Kufor na kolieskach a zoštíhľujúca bielizeň Spanx.

Takto reagujú na miliardárku Saru Blakely ženy po celom svete, ktorým pomohla zvýšiť sebavedomie a zaviedla nový pojem v kategórii tvarujúcej spodnej bielizne. Podľa magazínu Forbes ide o najmladšiu miliardárku, ktorá si na seba zarobila sama.

Sara Blakely je totiž výhradnou majiteľkou svojej spoločnosti, nemá a nikdy ani nemala investorov a v živote nedala ani cent na reklamu.

Našla dieru na trhu

Dnes 42-ročná miliardárka je dokonalým príkladom, ako si splniť americký sen tým, že objavíte dieru na trhu. „Pozerala som sa do zrkadla a hľadala niečo, čo by nepresvitalo pod bielymi nohavicami,“ opisuje svoj podnikateľský nápad. Stačilo jej pritom odstrihnúť z páru sťahujúcich dámskych pančušiek a základ unikátnej sťahujúcej spodnej bielizne bol na svete.

Sára pritom pôvodne chcela študovať právo, no testy neboli jej silnou stránkou, takže ju ani na druhýkrát na školu nevzali. Ani brigáda v Disneylande, kde sa uchádzala o „miesto“ psa Goofiho nenaznačovala, že urobí dieru do sveta. Tá sa začala rodiť v čase, keď pôsobila ako obchodná agentka s kancelárskymi potrebami. Vydržala to sedem rokov a možno práve tejto pozícii vďačí za miliardový nápad so zoštíhľujúcou spodnou bielizňou. Ak chcela predávať, musela šikovne vyjednávať a dobre pri tom vyzerať. Po siedmich rokoch dala večne nespokojnému šéfovi zbohom a založila svoj Spanx.

 

Vizionárka s veľkým zadkom

Pri pohľade na fotografie Sary Blakely sa musí aj najzarytejší negativista pýtať, ako taká „kočka“ mohla prísť s takýmto miliónovým nápadom? Patrí k najmladším, najbohatším a aj najkrajším ženám v rebríčkoch boháčok. Pritom jej k tomu pomohol práve jeden z jej komplexov. Krivky, ktoré sa najskôr snažila všemožne zakryť, neskôr verejnosti naservírovala na zlatom podnose. No nie zadarmo. Našla riešenie problému, nad ktorým vzdychali milióny žien po celom svete. No len Sara ho dokázala zalátať a splniť si svoj americký sen. Tvarovacia bielizeň Spanx priniesla na trh kvalitu, ktorá ani po 13 rokoch v tejto kategórii nenašla vo svete konkurenciu.

 

Päťtisíc dolárov otočila na miliardu

„Nikdy som nechodila na kurzy podnikania, ani som nerobila v móde alebo obchode. No vedela som, že chcem byť sama sebe šéfkou,“ povedala Sara Blakely v rozhovore pre CNN.

S nápadom, na ktorom zbohatla, vyšla na svetlo sveta miliardárka, keď mala 25 rokov. A pekne riskovala. Na založenie biznisu totiž padli jej životné úspory päťtisíc dolárov. Spanx bol však zlatá baňa. Ani nie po dvoch rokoch s obratom desať miliónov dolárov bolo jasné, že Sara zamieša rebríčkom najbohatších ľudí sveta. „Neviditeľným“ sťahovacím nohavičkám podľahli nielen bežné ženy, ale aj mnoho hollywoodskych hviezd. Z prototypu, ktorý Sara vytvorila rozstrihnutím vlastných pančušiek, je synonymum pre tvarovanie. Dnes ponúka viac ako dvesto typov tvarovacej spodnej bielizne nielen pre ženy, ale aj pre mužov, a predáva vo viac ako 54 krajinách sveta. Nezruinovala ju ani záplava napodobenín, ktoré sa medzičasom dostali na trh. Zdá sa však, že ľudia idú v prípade zoštíhľujúcej spodnej bielizne viac po kvalite a značke. A tú im ponúka Spanx, ktorý vraj počas celého svojho pôsobenia „nevrazil“ do reklamy ani cent.

 

Polovicu majetku darovala ženám

Sara Blakely si svoju miliardu dlho neužila. Na rozdiel od iných boháčov sa chce o svoje bohatstvo deliť. Viac ako polovicu majetku vrátila späť spoločnosti prostredníctvom nadácie Billa Gatesa a Warrena Buffetta. Jej podmienkou bolo, že týmito peniazmi podporia najmä ženy a ich začiatky v podnikaní. „Podpora žien je podľa mňa investíciou s najlepšou návratnosťou. Som presvedčená, že tak pre ne vytvoríme lepšie podmienky na to, aby sa vzdelávali, vymýšľali, rozbehli svoj vlastný biznis a dostali tak šancu uspieť,“ povedala podnikateľka a najnovšie aj filantropka pre britský The Telegraph.

Charita a pomoc ženám je jej, zdá sa, blízka. Na ich podporu rozbieha aj vlastné aktivity. Na pomoc si prizvala svojho „mentora“ Richarda Bransona, ktorý jej vkladom 750-tisíc dolárov pomohol založiť Sara Blakely Foundation. Z posledných aktivít je známa investícia stotisíc dolárov, ktoré vyčlenila na humanitárnu kampaň sústredenú na zruinovaný Detroit a vytvorenie pracovných miest pre ženy bez domova. Šum okolo tejto miliardárky nastal aj keď prispela miliónom dolárov na akadémiu Oprah Winfrey, ktorá pripravuje mladé africké dievčatá na vedúce pozície.

Kto je Sara Blakely

Zakladateľka spoločnosti Spanx, ktorá vytvorila novú kategóriu na trhu s tvarovacou spodnou bielizňou.

Len v prvom roku jej firma dosiahla obrat štyri milióny dolárov, po dvoch rokoch podnikania to už bolo 10 miliónov dolárov.

Pred rokom ju magazín Forbes označil za najmladšiu ženskú miliardárku, ktorá sa k peniazom dostala sama, bez akéhokoľvek investora.

Od založenia firmy Spanx je jej 100-percentnou vlastníčkou.

Nedávno sa vzdala polovice svojho majetku v prospech nadácie Billa Gatesa a Warrena Buffetta.

01 - Modified: 2005-12-13 08:10:00 - Feat.: 0 - Title: Atletico Madrid ponúka za Rosického 10 miliónov eur
01 - Modified: 2024-10-02 18:22:23 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka úrokové sadzby nezmenila, inflácia rastie 02 - Modified: 2024-09-30 12:55:43 - Feat.: - Title: Podnikanie prináša slobodu. Je vhodné aj pre vás? 03 - Modified: 2024-09-29 10:43:32 - Feat.: - Title: Zlato v piatok kleslo, ale za celý týždeň pokračovalo v raste 04 - Modified: 2024-09-24 07:30:55 - Feat.: - Title: Transakčná daň ako „Mission: Impossible“? Kamenický nastavil šibeničný termín, experti mu posielajú odkaz 05 - Modified: 2024-09-22 07:47:13 - Feat.: - Title: Pätnásť percent obyvateľov Slovenska nemá žiadne finančné rezervy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 16:22