StoryEditor

Trojke chýbajú odborníci, ktorí vedia po grécky

23.10.2012, 11:50
Autor:
pafpaf
Zlepšenie finančnej správy v Grécku komplikuje nedostatok expertov so znalosťami gréčtiny.

Zahraniční veritelia tzv trojky sa snažia v Grécku zlepšiť finančnú správu, zlepšiť výber daní a zefektívniť byrokraciu. Lenže pre to potrebujú odborníkov s dobrými znalosťami gréčtiny. A tých je málo.

Vyriešiť problémy Grécka nie je pre tzv trojku vôbec jednoduché. Okrem postupov v zavádzaní úspor má totiž trojka ešte väčšie problémy s gréčtinou. Podľa informácií magazínu Der Spiegel hľadajú naliehavo odborníkov so znalosťami gréčtiny.

Experti Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky majú pomáhať a strážiť zavádzanie úsporných opatrení v Grécku. Ich poradenstvo ale často stroskotáva hlavne na zlých alebo nedostatočných jazykových znalostiach.



Na jednu stranu tak síce je v Grécku príliš štátnych úradníkov a plánuje sa rozsiahle prepúšťanie, na druhú stranu ale podľa mienky trojky je potrebné, aby do krajiny prišli ďalší poradcovia zo zahraničia.

Tí by mali priamo na mieste v jednotlivých úradoch pomáhať so zavádzaním úspor a reorganizáciou finančnej správy alebo radiť, ako v danom regióne podporiť podnikanie a ekonomiku. Lenže takých expertov je veľmi málo. "Jednoducho nie je dosť odborníkov, ktorí vedia rozumne grécky," povedal Spieglu jeden z ľudí z prostredia Trojky. Len prekladatelia pritom rozsah problému zmierniť nemôžu.

Komisári trojky ďalej sledujú, ako zadlžená krajina plní podmienky úverového programu. Podľa návrhu nemeckého ministerstva financií by si Grécko mohlo svoje zadlženie znížiť tým, že by za peniaze požičané od záchranného fondu eurozóny ESM spätne skupovalo svoje dlhopisy z trhu za terajšej podstatne nižšej ako nominálnej ceny. Muselo by sa o tom ale rokovať s vlastníkmi dlhopisov, ktorí už tento rok museli vymeniť staré dlhopisy za nové s polovičnou hodnotou.

Oficiálne to však predstavitelia spolkového ministerstva financií komentovať nechcú. Čaká sa tak na ďalšiu správu trojky. Tá zrejme dôjde k záveru, že Grécko má do plnenia záväzkov ďaleko. Eurozóna je ale rozhodnutá zabrániť ďalšej vlne paniky na trhoch, takže Atény nakoniec s najväčšou pravdepodobnosťou získajú ďalších 31,5 miliardy eur z úverovej pomoci. Bez týchto peňazí by grécka vláda mohla byť nútená vyhlásiť štátny bankrot.

01 - Modified: 2005-05-13 11:36:07 - Feat.: 0 - Title: V Maďarsku vypočúvali stredoškolákov kvôli maturitnej afére
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 12:57