StoryEditor

Číňania si robia zálusk na európske banky

17.09.2012, 13:45
Druhý najväčší finančný dom si na nákupy podielov v našich bankách pripravil okolo 15 miliárd dolárov.

Druhá najväčšia čínska banka hromadí peniaze, za ktoré chce nakúpiť podiely v európskych finančných domoch. China Construction Bank má teraz nachystaných v prepočte 15 miliárd dolárov, uviedol pre Financial Times šéf banky Wang Chung-Čang.

"Niektoré banky v Európe budú na predaj," povedal Wang Chung-Čang. "Teraz vyberáme tú správnu voľbu," dodal.

China Construction Bank chce kúpiť najlepšie celú banku, alebo 30 až 50-percentný podiel vo väčšom finančnom dome. Banka zatiaľ nechce byť konkrétna, ale pripustila, že ide o nákup britskej, nemeckej alebo francúzskej banky.

Pravdepodobným cieľom budú banky, ktoré potrebovali k záchrane štátnu pomoc. Napríklad cena za 82 percent Royal Bank of Scotland, ktoré drží britská vláda, sa pohybuje okolo 17 miliárd libier. Štvrtinový podiel v nemeckej Commerzbank sa odhaduje na 9 miliárd eur. Čínskym bankám sa v minulosti pri investíciách do európskych konkurentov nedarilo. China Development Bank výrazne strácala na nákupe podielu v Barclays, zatiaľ čo poisťovňa Ping An kúpila podiel v najväčšej belgickej banke Fortis tesne pred tým, ako sa spoločnosť dostala do problémov a po záchrane zo strany krajín Beneluxu bola rozdelená.

Ďalšou prekážkou v čínskych investíciách do európskych bánk je regulácia. Čínske úrady radia bankám, nech sa starému kontinentu vyhýbajú oblúkom. Preto napríklad najväčšia čínska banka Industrial and Commercial Bank of China nakupovala v Južnej Afrike, kde za 20 percent akcií Standard Bank minula 5,5 miliardy dolárov.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečný čaj v lekárňach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:25