StoryEditor

Z Grécka má byť zlatá baňa Európy

12.10.2012, 10:15
Autor:
pafpaf
Kvôli prázdnej štátnej pokladnici hľadá grécka vláda urputne cestu k peniazom.

Teraz sa začínajú hľadať aj v podzemí. Po rokoch tak uvoľnila aj ťažobné limity a obmedzenia pre nové bane. zahraničné spoločnosti si od toho sľubujú, že počas štyroch rokov sa v Grécku bude ťažiť najviac zlata v Európe.

Z Grécka sa možno stane zlatá baňa Európy. Doslova. Zadlžená krajina sa snaží získať investorov a peniaze, kde sa dá. Uvoľňuje tak limity pre ťažbu a zrýchľuje privatizácii najrôznejších podnikov.



Vďaka tomu sa tiež uvoľnila cesta dvom spoločnostiam z Austrálie a Kanady, ktoré teraz v Grécku investujú stovky miliónov do ťažby zlata.

Kanadská Eldorado Gold, ktorá patrí k najväčším na svete v tomto odbore, a austrálska spoločnosť Glory Resources teraz pracujú na štyroch ťažobných baniach, vďaka ktorým by sa z Grécka mohol do štyroch rokov stať najväčší producent zlata v Európe a predbehnúť tak doterajšieho lídra Fínsko. Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ťažba sa rozbehla na plné obrátky hneď potom, čo zadlžené Grécko výrazne a v zrýchlenom konaní uvoľnilo obmedzenia pre ťažbu. Doteraz bolo pre zahraničné firmy zložité získať licenciu na ťažbu zlata. Zatiaľ čo teraz sa v Grécku ťaží približne 16 tisíc uncí zlata ročne, do roku 2016 by toto číslo malo stúpnuť na 425 tisíc.

Elrado zdvojnásobilo počet svojich zamestnancov v Grécku na osemsto ľudí a počíta s ďalším takmer dvojnásobným rastom, keď sa podarí rozbehnúť ťažbu zlata na plno. Glory Resources plánuje, že zamestná asi dvesto ľudí.
Eldorado chce v Grécku počas nasledujúcich piatich rokov investovať viac ako miliardu dolárov.

Na ťažbe zlata má poriadne zarobiť aj samotné Grécko. Zatiaľ sa počíta len s 20 percentnou daňou, v budúcnosti by ale mala grécka vláda údajne zaviesť aj špeciálnu daň z ťažby zlata.

01 - Modified: 2005-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc pri účtovaní 02 - Modified: 2005-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 12:29