StoryEditor

Ako prinútiť k práci? Nemci udeľujú odmeny

09.12.2012, 15:30
Autor:
pafpaf
V Dortmunde chcú nezamestnaných primäť pracovať vďaka špeciálnej odmene.

Ako získať ľudí na voľné pracovné miesta? V nemeckom Dortmunde sa rozhodli, že nezamestnaným dajú finančnú prémiu za to, keď začnú pracovať. Kto je teraz bez práce a prijme ponuku z dortmundského úradu práce, dostane za to odmenu vo výške 200 až 300 eur. Informáciu priniesli nemecké médiá.

Na letákoch, ktoré sú na úrade práce v Dortmunde k dispozícii, je tak napísané: "Každý nástup do práce odmeňujeme 200 eurami!" Kto nastúpi na nekvalifikovanú pozíciu, ten sa môže tešiť na 280 eur. Tým však snaha motivovať ľudí k práci nekončí. Kto potrebuje pre svoje zamestnanie auto a má svoje vlastné rozbité alebo inak nepojazdné, tomu dortmundský úrad práce ponúkne 2000 eur na opravu auta.

Spolková agentúra práce v Norimbergu, ktorá úrady práce zastrešuje, ale nie je z nového motivačného programu nadšená a chce prípad skontrolovať. "Výplata peňazí je na samej hranici zákona," povedal hovorca agentúry John-Philip Hammersen.

Podľa spolkových zákonov totiž príjemcovia sociálnych dávok tzv. Hartz IV majú povinnosť prijať voľné pracovné miesto. Ak to neurobia, napríklad aj kvôli odlišnej kvalifikácii, hrozí im krátenie sociálnych dávok. Hoci je miera nezamestnanosti v Nemecku proti ostatným krajinám Európskej únie na relatívne dobrej úrovni, dosahuje teraz 6,5 percenta. Veľký problém predstavuje dlhodobá nezamestnanosť.

Niekoľko spolkových krajín sa preto teraz chystá motivovať firmy, aby prijali práve ľudí, ktorí sú bez práce už niekoľko rokov. Za to by mali získať veľkorysé dotácie na výplatu miezd. "Chceme financovať prácu, namiesto nezamestnanosti," povedal k tomu brandenburský minister práce Günter Baaske.

Podľa jeho návrhu by štát prevzal až 75 percent hrubej mzdy v prípade, keď podnik prijme dlhodobo nezamestnaného, ​​u ktorého je v dohľadnej dobe nepravdepodobné, že by mohol nájsť prácu štandardnou cestou. Takáto pomoc by pritom mohla trvať až päť rokov a podľa odhadov by tak mohlo začať pracovať na dvesto tisíc ľudí. Peniaze na dotácie by pritom išli z ušetrených výdavkov na sociálne dávky.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 12:45