StoryEditor

Európa neverí Radičovej reformám

24.01.2011, 13:50
Autor:
ČTK, redČTK, red
Čaká vás robustný rast, reformy sú však neisté, odkazuje Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Rast v 29 nových trhových ekonomikách strednej a východnej Európy a Ázie, v ktorých pôsobí Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), by mal byť tento rok rovnako ako vlani 4,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z pravidelnej predpovede, ktorú EBRD dnes zverejnila v Londýne a v ktorej varuje pred zvýšenými rizikami, napríklad pred dôsledkami vysokej inflácie v rozvinutých krajinách. Na Slovensku očakáva "robustný" rast 3,7 percenta, ktorý je však oproti vlaňajšku o niečo nižší.

EBOR, ktorá bola založená v roku 1991 na pomoc ekonomikám postkomunistických krajín, teraz pôsobí v 29 štátoch od Slovenska po Mongolsko. Česká republika od roku 2007 už pomoc EBOR nedostáva.

Na rast číhajú riziká
Pre "svoj" región EBOR odhadla na vlaňajší rok priemerný rast 4,2 percenta, ktorý by sa mal udržať aj tento rok. Banka sa tak v zásade drží svojej predpovede z októbra 2010, kedy pre rok 2011 počítala s rastom 4,1 percenta.

Banka súčasne varuje pred rizikami ohrozujúcimi tento rast, ktoré sú podľa nej väčšie než v októbri 2010. Riziko vidí v "dlhodobo vyššej inflácii v rozvinutých krajinách, ktorá by mohla viesť k tomu, že centrálne banky sprísnia menovú politiku skôr, než sa čakalo". Rovnako upozorňuje na riziká spojené s nepokojom na finančných trhoch okolo dlhopisov krajín a bánk eurozóny.

Ešte horší scenár by mohol nastať, keby menové vojny prerástli do obchodnej tým, že by sa zavádzali reštrikcie na dovoz. Ku vzniku obchodných bariér môžu tiež viesť rastúce ceny potravín a obavy o dostatok potravín súvisiace s extrémnym počasím, uvádza správa.

Porastieme rýchlejšie
EBOR upozorňuje na rôznorodý obrázok v jednotlivých štátoch. V krajinách strednej Európy a Pobaltia zaznamenajú Slovensko, Estónsko a Poľsko tento rok už druhý rok robustný rast nad tri percentá. Táto predpoveď vychádza z toho, že nemecký rast sa tento rok spomalí len málo, uvádza EBOR.

Slovensko by malo naďalej profitovať z oživenia založeného na exporte. Vlaňajší rast by tak mal byť štyri percentá a tento rok o niečo menej - 3,7 percenta. EBOR ale mierne zvýšila predpoveď oproti októbru, kedy počítala s rastom 3,5 percenta. Podľa nej by balík fiškálnych opatrení mal zastaviť rast štátneho dlhu, ale "politické odhodlanie realizovať reformy zostáva neisté".

Poľská ekonomika by mala tento rok rásť o 3,6 percenta v porovnaní s 3,3 percenta vlani.
Naopak v Litve a Lotyšsku budú rast brzdiť škrty v rozpočtoch a dôsledky krokov, ktoré riešili úverový boom pred krízou. Skromný minuloročný rast v Maďarsku (1,3 percenta), sa tento rok zvýši len minimálne na dve percentá, odhaduje EBOR, ktorá kritizuje fakt, že Maďarsko nepripravilo dôveryhodnú strednodobú stratégiu pre zníženie deficitu.

V Rusku, ktoré je najväčšou ekonomikou v regióne EBOR, by mal tento rok rast opäť zrýchliť potom, čo sa spomalil v treťom štvrťroku 2010. Vtedy ruskú ekonomiku nepriaznivo ovplyvnilo horúčavy, sucho a lesné požiare. Tento rok by mala podľa EBRD ruská ekonomika rast o 4,6 percenta, kým vlani to bolo o štyri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 18:13