StoryEditor

Maďarskí vinári vymenili forint za modré franky

13.04.2011, 10:01
Maďari márne pozerajú po eure. Maďarskí vinári už vymenili forint za špeciálnu menu.

Pomocou frankov chcú platiť až pätinu transakcií, aby podporili miestny obchod. Kto platí frankami, má zľavu.

Maďarsko zrejme v najbližších desiatich rokoch euro neprijme. Obyvatelia mesta Šopron na západe krajiny si už však domácu menu forint podkopávajú sami. Miestni občania, preslávení milovníci vína, platia namiesto forintom modrým frankom.

Modrý frank

Alternatívne regionálne meny sa používajú vo svete už dlho, aby podporili likviditu a obchod. V Maďarsku ide o nový fenomén, pretože krajina sa podobne ako ďalšie v regióne strednej a východnej Európy pomaly pripravuje na príchod jednotnej euromeny.

Práve obyvatelia Šopronu, malebného mesta blízko hraníc s Rakúskom, používajú oveľa častejšie než väčšina Maďarov euro, ale uvítali aj modré franky. "Videl som bankovky a myslím, že to nie je hlúpy nápad," hovorí Géza Czene, ktorý pracuje vo vinárstve. "Vinári ich prijmú viac než ostatní, používajú ich medzi sebou," dodáva.

Práve vinári pomenovali novú menu podľa miestneho vína. Tomu sa modrý frank hovorí od čias Napoleona Bonaparte, ktorého vojaci platili za miestny mok s názvom Modrý frank práve frankami. A teraz sa teda meno z minulosti vrátilo.

Tvorcovia modrého franku majú veľké ambície. "Modrý frank síce nenahradí forint úplne, ale môže zabezpečiť 15 až 20 percent miestnych transakcií," hovorí podnikateľ Tamás Perkovacz, predseda neziskového združenia, ktoré podporuje novú menu.

"Kvôli súčasnej ekonomickej kríze ubudlo v obehu 4 až 5 percent hotovosti. Ľudia namiesto toho viac sporia, a to spomaľuje náš rast," vysvetľuje Perkovacz.

Vysoké zľavy

Teraz sú v obehu bankovky v hodnote zhruba 100 tisíc dolárov. Perkovacz si myslí, že na konci roka bude v obehu až 25-krát vyššia suma. "Na viac ako štyristo miestach v Šoproni môžete platiť modrým frankom. Sú do toho zapojené aj podniky z Budapešti a z Rakúska," hovorí s neskrývanou hrdosťou. "Na pol tucta miest v eurozóne môžete platiť modrým frankom," dodáva Perkovacz.

Prvá prekážka, ktorú musí nová mena prekonať, je dostať sa k ľuďom. Občania musia ísť do banky a tam si v kurze jedna ku jednej vymeniť forinty za modré franky. Aby obchody presvedčili zákazníkov, ponúkajú zľavy (väčšinou 5 až 10 percent) pre ľudí, ktorí platia modrým frankom. Niektoré zľavy sú obzvlášť výhodné - jeden podlahár napríklad zníži cenu o 35 percent, ak na zaplatenie použijete franky.

"Preháňala by som, keby som tvrdila, že modrý frank používa veľa ľudí. Ale hlavne cez víkendy ľudia nosia skôr franky. Zdá sa, že sa to páči aj turistom," hovorí pekárka Edit Fleischhakkerová.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:55