StoryEditor

Kríza eura. Nezhody Nemcov a Francúzov rúcajú burzy

20.05.2010, 17:30
Zásah Nemecka proti špekulantom a výroky kancelárky Merkelovej (na snímke) o eure v ohrození rozpútali v Európe neistotu okolo koordinácie spoločného plánu. Akcie v strednej Európe opäť padajú,

Hľadanie receptu, ako upokojiť rozbúrené finančné trhy a ako vyriešiť dlhovú krízu v Európe, naštartovalo širokú diskusiu. Na druhú stranu ale taká snaha ukazuje, ako krehká je európska jednota.

Emócie medzi štátmi, ktoré sa bezprostredne prejavili aj poklesom eura, prebudilo Nemecko, keď náhle a nečakane z utorka na stredu zakázalo investorom stávky na pokles niektorých cenných papierov. Zároveň už majú Nemci nachystaný niekoľkobodový plán, ktorým chcú "zachrániť" Európu, ktorej spoločná mena je podľa kancelárky Angely Merkelovej v ohrození.

Horšie ako sa zdalo

Nemecké kroky však vyvolali negatívnu reakciu, a to ako na trhoch, kde akciové trhy klesli a euro znovu oslabilo, tak aj u zástupcov členských štátov únie aj predstaviteľov niektorých inštitúcií. Rozhodnutie Berlína prehlbuje rozpory medzi jednotlivými štátmi EÚ a ukazuje, že dlhová kríza v únii, ktorá sa najsilnejšie prejavila v bankrotujúcom Grécku, je v skutočnosti horšia, ako sa v súčasnosti zdá.

"Nemci sa cíti totálne izolovane a nepochopene. Priepasť medzi členskými štátmi EÚ by mohla postoj Nemecka k únii ešte viac vyhrotiť a Nemci by sa mohli ponoriť do seba,"
uviedla v denníku Financial Times Katinka Baryshová z londýnskeho think tanku CER (Centre for European Reform ).

Francúzsko: Euro je solídne

Veľkú nevôľu vyvolali Nemci u druhej najväčšej európskej ekonomiky - Francúzska. Jej ministerka hospodárstva a financií Christine Lagardeová vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu RTL uviedla, že nezdieľa názor Merkelovej, že sa euro nachádza v nebezpečenstve.

"Rozhodne si nemyslím, že euro je v nebezpečenstve. Euro je solídna a dôveryhodná mena," vyhlásil ministerka na RTL.

Tá sa ohradila proti náhlemu zákazu tzv krátkych obchodov už o deň skôr. "Očakávala by som, že každý, kto niečo takéto chystá, sa s partnermi aspoň vopred poradí," odkazala v stredu Lagardeová do Berlína.

Podľa niektorých názorov sa Merkelová snažila upokojiť predovšetkým vlastných obyvateľov a politickú scénu. S rastúcou nespokojnosťou daňových poplatníkov v Nemecku potom rastie aj nepochopenie medzi Berlínom, Parížom a ďalšími európskymi vládami.

"Nemecko redukuje problémy eurozóny len na zlú rozpočtovú disciplínu a útoky špekulantov, veľa profesionálnych ekonómov však verí, že problémy sú výsledkom vnútorných nerovnováh, ktoré sa vymkli kontrole," píše sa vo štvrtkovom vydaní denníka Financial Times Deutschland.

Čaká sa na ďalší plán

Merkelová v nemeckom parlamente vyhlásila, že terajšie problémy spoločnej meny sú najväčšou skúškou Európy od podpísania rímskych zmlúv, ktorými vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo. Aj preto už majú Nemci plán, ktorý by mal celú krízu "vyriešiť".

Lagardeová uviedla, že síce podporuje plány Merkelovej na uskutočnenie celého radu opatrení na podporu eura a ekonomiky eurozóny, znovu však potvrdila, že Francúzsko sa nepripojí k utorkovému rozhodnutiu Nemecka zakázať špekulácie na pokles niektorých akcií a vládnych dlhopisov.

Ministri financií Európskej únie pod vedením únijného prezidenta Hermana Van Rompuya budú v piatok v Bruseli rokovať o kríze, ktorá v súčasnosti otriasa eurozónou aj celou EÚ. Takzvaná operačná skupina, ktorej zostavenie odsúhlasili v marci lídri členských štátov, sa síce pôvodne mala zaoberať návrhmi na zmenu únijných rozpočtových a ekonomických pravidiel, pod tlakom posledných udalostí sa program rokovania ale pravdepodobne zmení.

Jednostranný krok Nemecka by sa mal napokon stať hlavnou témou rokovaní v Bruseli, s pôvodnou témou, ktorou bolo posilnenie hospodárskej spolupráce, navyše veľmi úzko súvisí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:51