StoryEditor

Česko si zobralo na mušku boháčov

06.01.2011, 11:10
Autor:
ČTK, redČTK, red
Česi, ktorí majú na výplatnej páske vysoký nadštandard, zaplatia viac na novej rovnej dani.

České ministerstvo financií pripravuje nový zákon o dani z príjmu, ktorý by zrušil tzv superhrubú mzdu. Podľa MF Dnes pracovná verzia počíta s 19 až 20-percentnou daňou z príjmu namiesto dnešných 15 percent. Práve kvôli zrušeniu superhrubej mzdy by ale väčšina Čechov nemala zmenu sadzieb pocítiť - po odvodoch poistného a zdanení by im malo zostať rovnako peňazí ako doteraz.

Naopak pre ľudí s príjmami nad 148.000 českých korún mesačne by to podľa denníka znamenalo zhruba o štvrtinu vyššiu daň ako doteraz. Zvýhodnenie vyšších príjmov by tak skončilo - všetci by potom platili 19 percent.

Vyššia sadzba by sa totiž uplatnila len na hrubú mzdu a nie superhrubú, ktorá je vyššia o poistné. Zmenia sa tiež daňové základy-

Ministerstvo financií počíta nové dane z príjmu tak, aby rozpočet neprerobil. Cieľom je zdaniť o niečo viac bohatých a zrušiť daňové výnimky, ktoré neplnia pôvodný účel. Zachovať chce iba tie daňové úľavy, ktoré podporujú bývanie, vzdelanie, vedu a výskum, zdravotne postihnutých, sporenie na starobu a sociálne potrebné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 19:00