StoryEditor

Ak ropa vyskočí, svet čaká ďalší kolaps

06.04.2011, 09:00
Aktualizované | Ceny ropy ohrozujú nepokoje. Skrytým rizikom je ekonomický rast.

Nepokoje na Blízkom východe a severe Afriky aj naďalej výrazne ovplyvňujú ceny ropy. Tá v utorok posunula svoje dva a polročné maximum, keď počas dňa futures na severomorskú ropu Brent vystúpili až na 121,42 dolára, najvyššiu úroveň od augusta 2008. Ceny ropy tak nadviazali na svoj rast z minulého týždňa.

A rast cien nemusí byť na konci, čo potvrdzujú aj slová bývalého ministra ropného priemyslu Saudskej Arábie šejka Zaki Jamáního. Ten v utorok vyhlásil, že ak by nepokoje na Blízkom východe a v krajinách severnej Afriky zasiahli aj jeho krajinu, barel ropy môže zdražieť na 200 až 300 dolárov. "Neočakávam to, ale kto čakal, že sa niečo podobné stane v Tunisku," povedal exminister s narážkou na udalosti z prelomu roku, ktorý sa podpísal na raste cien ropy.

"Je stále možné, že ropa vzrastie na 200 dolárov, akonáhle by sa objavil problém v Saudskej Arábii. Skôr však očakávam, že ropa bude tento rok v pásme 100 až 140 dolárov," tvrdí Vladimír Gešperík z Capital Markets.

Saudská Arábia je absolútne kľúčovým producentom ropy, z ropného kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na ňu pripadá celá tretina objemu vývozu. A práve Saudská Arábia teraz kryje výpadok zásobovania z Líbye, kde vývoz ropy spadol kvôli občianskej vojne prakticky na nulu.

A bude horšie

K rastu cien prispelo tiež meškanie, ktoré sprevádza voľby v Nigérii. Tá je v Afrike kľúčovým producentom ropy. Takzvaný spread, teda rozdiel medzi cenou Brent a WTI, sa tak vyšplhal nad 12 dolárov. Prednedávnom bol síce aj vyššie, v marci sa však z rekordných asi 16 dolárov začal znižovať. Brent v minulosti pritom býval lacnejší ako WTI.

Vývoj ceny ropy WTI

Commodity Futures Charts

Vývoj ceny ropy Brent

Commodity Futures Charts

Podľa analytika Petra Čermáka zo spoločnosti Colosseum k zdraženiu ropy z posledného obdobia prispela aj správa, že práve Saudovia stále nedokážu nahradiť líbyjský výpadok. "Ceny rastú a nič nenasvedčuje tomu, že by tento trend mal skončiť," domnieva sa Čermák.

Miernou brzdou v raste cien bolo rozhodnutie čínskej centrálnej banky, ktorá druhýkrát od začiatku roka zvýšila základné úrokové sadzby. "To by mohlo zabrzdiť rast čínskeho dopytu po rope," uviedol Paul Harris, analytik Bank of Ireland. Na vývoj ceny ropy to však malo len dočasný účinok.

Investori podľa Harrisa zohľadňujú aj fakt, že v USA sa pomaly, ale iste blíži motoristická sezóna, rast cien ropy aj ďalších komodít potom podporuje aj slabnúci dolár. Dôkazom je, že na rekordných úrovniach sa drží aj cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI), ktorá sa pohybuje nad 108 dolármi a takisto zostáva blízko maxima za dva a pol roka.

"Nemyslím si, že by v nasledujúcich mesiacoch hrozilo zdraženie ropy na nové historické rekordy. Takýto scenár by bol možný len v prípade rozsiahlych občianskych neopokojov na Arabskom polostrove," tvrdí Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum.

Za zdražovaním čierneho zlata je podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa najmä politika centrálnych bánk, ktoré stále nalievajú nové peniaze do svetového finačného systému, a tie prúdia aj na komoditné trhy. "Tento kapitál je však najmä špekulatívneho charakteru, v prípade určitého ekonomického šoku z nich môže vymiznúť tak rýchlo, ako prišiel, a môžeme sa dočkať výrazných prepadov podobne ako v roku 2008," dodáva.

Návrat do recesie

Ďalší rast cien ropy by mohol mať aj oveľa hlbší dopad, najmä v prípade krajín, ktoré sú na dovoze ropy závislé. Rizikom je totiž aj ďalší ekonomický rast, ktorý so sebou nesie vyšší dopyt po energetických surovinách vrátane ropy. "Ak by cena ropy dosiahla úroveň 150 USD / barel, eurozóna by sa mohla vrátiť do recesie a európske akciové trhy by mohli odpísať okolo 15 percent," varuje Josef Nemý, analytik Komerční banky. Pri extrémnom scenári s cenou ropy 200 dolárov za barel by podľa neho mohlo dôjsť k prepadu európskych akcií až o 30 percent.

"Prípadné prudké zdraženie ropy by na svetovú ekonomiku malo veľmi negatívny dopad. Cena ropy nad 150 dolárov za barel by mohla vyvolať globálnu recesiu," dodáva Tomčiak.

Luboš Mokráš, analytik Českej sporiteľne počíta s tým, že vysoké ceny ropy vydržia minimálne do polroka. "Súčasný stav a historické analógie ukazujú skôr na riziko dlhšieho než kratšieho trvania nepokojov," podotýka s tým, že podľa neho cena ropy do konca roka späť pod 100 dolárov neklesne.

Podľa Gešperíka je rast cien ropy nutný a vítaný. "Spoločnosť a hospodárstvo sa musí pripraviť na alternatívne zdroje energie, pretože ropy začne byť nedostatok," dodáva.

V celom svete sa denne spotrebuje vyše 88 miliónov barelov ropy a Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) odhaduje, že dopyt sa v tomto roku vyšplhá nad 89 miliónov barelov. Saudská Arábia v priemere ťaží viac ako deväť miliónov barelov ropy denne, celosvetový dopyt tak uspokojuje z viac než desatiny.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mexický ropný koncern v problémoch 02 - Modified: 2005-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: G20: Zastaviť dotácie agrosektoru 03 - Modified: 2005-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie dve rany pre Jukos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 13:09