StoryEditor

Poplach na českej burze: Investori sa zbavujú akcií

29.10.2009, 11:00
Pražská burza začala po dni voľna vo štvrtok obchodovanie so silným prepadom. Najväčšiu stratu zaznamenali akcie skupiny Erste, ktoré okolo 9:20 odpisovali 12,3 percent na 660 korún. Hlavný index PX v úvode obchodov strácal 5,33 percent na 1090,9 bodu, vyplývalo z burzových výsledkov.

Prepad na svetových trhoch

Postupne svoj prepad korigoval a okolo 9:45 sa prepad pohybuje v blízkosti 4,5 percenta. Prepad Erste sa zmiernil tesne pod 10 percent, ďalší výrazný prepad zaznamenáva mediálna CME, ktorej akcie klesajú o viac ako 7 percent.

Vývoj korešponduje s očakávaním analytikov, ktorí prepad čakajú v dôsledku stredajšieho vývoja na svetových trhoch. Akcie v USA oslabili o cca 2 percentá, v Európe boli prepady ešte výraznejšie, keď miestne trhy nepotešilo začatie výsledkovej sezóny.

Zlé správy z Ameriky

V Prahe sa v stredu kvôli štátnemu sviatku neobchodovalo, vyspelé akciové trhy ale strácali a predaje prevládali aj od štvrtkového rána. Spomínané akcie Erste v stredu na viedenskej burze oslabili o desatinu, uviedol Ronald Schubert z firmy Patria Finance.

"Ako hospodárenie za tretí kvartál, tak vyhliadky na zvyšok roka zaostávali včera i dnes ráno za očakávaniami. V USA bol hlavný zlou správou slabý výsledok predaja nových domov, ktoré neočakávane klesli," uviedol analytik spoločnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Indexy klesajú

Americký index Dow Jones sa v stredu znížil o 1,21 percenta pre obavy investorov z tempa oživovania hospodárskeho rastu. Vyvolala to správa o predaji nových domov. K najviac predávaným patrili akcie finančných služieb. Akcie na burze v Tokiu pokračovali v poklese a hlavný index zakončil obchodovanie pod psychologicky dôležitou hranicou 10 000 bodov.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:39