TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ideme do ostrého štrajku, vyhlásil šéf odborov v bratislavskom Volkswagene

09.06.2017, 16:08
Opäť žiadna zhoda. Ani jedenáste a pre odbory posledné vyjednávanie v bratislavskom závode neprinieslo žiadne výsledky.

Moderné odbory sa preto rozhodli po šiestich mesiacoch vyjednávanie ukončiť a pritvrdiť. Od začiatku pre zamestnancov požadujú 16 percentné zvýšenie platu, čo pre vedenie fabriky neprichádzalo v úvahu.

„Požadované navýšenie platov o 16 percent je neprijateľné, nakoľko by významne ohrozilo konkurencieschopnosť a budúcnosť podniku, ako aj stabilitu pracovných miest​,“ konštatuje hovorkyňa Volkswagen Bratislava Lucia Kovarovič Makayová.

Odborári: nemôžeme ustúpiť

„My nemôžeme ustúpiť z požiadaviek zamestnancov, ktoré nám dlhodobo tlmočia a ktorých naplnenie požadujú. Stav, do ktorého sme sa po jedenástich kolách rokovaní dostali, nás neteší, našou povinnosťou je ale bojovať za našich zamestnancov, na ktorých úspech tejto fabriky stojí, a to aj formou ostrého, zákonného štrajku," uviedol po dnešnom rokovaní predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

O svojich ďalších krokoch budú Moderné odbory Volkswagen informovať v najbližších dňoch.

Vo Volkswagene bola už niekoľkokrát počas minulých rokov vyhlásená štrajková pohotovosť. Vždy však skončila vzájomným strašením a navýšením miezd zamestnancov, či vyplatením bonusov.

Teraz sa však zdá, že skutočne príde k zastaveniu výroby. Moderné odbory už dlhšie avizujú, že sú na štrajk pripravené. Otázka je, kedy ho spustia a aj dodržanie všetkých podmienok, aby bol štrajk právoplatný. „Spustenie ostrého štrajku musíme oznámiť zamestnávateľovi tri dni vopred. Dátum nechceme špecifikovať, aby sa naň nemohol pripraviť,“ tvrdí Smolinský.

Ponuka Volkswagenu

Volkswagen vo svojom stanovisku po dnešnom vyjednávaní uviedol, že odbormi avizovanú prípravu na štrajk vnímajú ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode.

Namiesto toho zamestnávateľ odborom navrhuje navýšenie platov od prvého júna o 4,3 percenta a od nového roka zvýšenie o ďalšie štyri percentá. „V prepočte na tarifnú triedu šesť, ktorá je firemným priemerom, vychádza zvýšenie platov v priemere o 112 eur na mesiac už v priebehu pol roka,“ uvádza Makayová.

Volkswagen tiež na stôl položil ponuku s novým prepočítavaním vianočného a dovolenkového príspevku, či novú metodiku, ktorá zabezpečí výrazné individuálne zvyšovanie tarifných tried zamestnancov.

Všetky ponuky však boli odmietnuté a odbory sa pripravujú na ostrý štrajk.

01 - Modified: 2024-09-20 11:57:47 - Feat.: - Title: Minister hospodárstva Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody 02 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 03 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 04 - Modified: 2024-09-19 15:38:03 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Bratislavský Volkswagen dopláca na záplavy v Česku. Do odvolania odstavuje výrobu dvoch modelov 05 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 09:37