Pentu opäť trápi problémový biznis s mäsom. Rozhodla sa preto zatvoriť jeden zo svojich mäsokombinátov Schneider v Plzni. „Akvizícia značky bola pre náš holding vstupenkou na český trh.
Uzatvorenie mäsokombinátu nám umožní zefektívniť výrobu a v konečnom dôsledku budeme pružnejší i pri plnení požiadaviek zákazníkov,“ konštatuje generálny riaditeľ mäsokombinátu Plzeň Ladislav Čechovič.
Výroba poputuje na Slovensko
Celá výroba českého giganta sa presunie na Slovensko do prevádzok Mecomu v Humennom a Lučenci. Finančníci z Penty sa však netaja, že sa svojej nevydarenej investícii plánujú v budúcnosti zbaviť nadobro.
„Pre Pentu je Carnibona investícia, pre ktorú budeme hľadať strategického investora a neplánujeme si ju dlhodobo ponechať,“ konštatuje hovorca spoločnosti Penta Gabriel Tóth. Zároveň tvrdí, že sa do predaja nehrnú.
Po uzatvorení závodu v Česku bude mäsospracovateľský holding Penty Carnibona mať dva slovenské závody v Lučenci a Humennom, ktoré fungujú pod značkou Mecom, a ďalšie dva v maďarskom Szolnoku a Békéscabe.
„Prijaté rozhodnutie je len pokračovaním dlhodobej stratégie konsolidácie výrobných kapacít v holdingu Carnibona. Jej cieľom je zefektívniť výrobu a zlepšiť štandard služieb pre zákazníkov spoločnosti,“ uvádza Tóth.
Spokojnosť Penty
Podobná konsolidácia v slovenských závodoch údajne nehrozí. Penta je s výkonnosťou slovenských mäsokombinátov spokojná a do budúcnosti neplánuje redukovať výrobné kapacity.
„O podobnom kroku sa neuvažuje, naopak, vplyvom zvýšenia objemov v Plzni dôjde k rozšíreniu výrobných kapacít v slovenských závodoch,“ konštatuje marketingová manažérka spoločnosti Schneider Lucie Králová.
Mäsospracovateľský holding Carnibona je v dobrej ekonomickej kondícii. V roku 2016 dosiahol tržby na úrovni 148 miliónov eur.
„Carnibona medziročne rastie o päť percent na slovenskom i maďarskom trhu. Darí sa aj expanzii do zahraničia. Napríklad na nemeckom trhu sa jej podarilo zvýšiť tržby o 40 percent,“ tvrdí Tóth.
Viac o téme sa dočítate zajtra v Hospodárskych novinách.