Na snímke Zbojnícka chata v nadmorskej výške 1960 metrov nad morom vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. FOTO: TASR/Veronika Mihaliková
StoryEditor

Turizmus na Slovensku podporí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu

23.10.2024, 13:58
Autor:
TASRTASR

Táto forma podpory cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na desať miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly rezortu cestovného ruchu v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov.

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa od budúceho roka zaradí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre túto oblasť.

Vyplýva to z novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorú poslanci Národnej rady v stredu definitívne schválili.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo cestovného ruchu a športu.

image

Šéf CK DAKA pre HN: Slováci cestujú už aj štyrikrát ročne. Vo februári ich do Talianska láka benátsky karneval

Ďalším cieľom je podpora zavádzania nových pravidelných leteckých spojení, čím sa má zvýšiť dostupnosť, atraktivita a podiel prenocovaní zahraničných návštevníkov v Slovenskej republike.

Novelou dochádza tiež k zmene názvu príspevku na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19.

Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

image

Turistov výrazne pritiahli aj oslavy SNP. V najsilnejšom mesiaci kraj navštívilo viac ako 82-tisíc ľudí

"Taktiež dochádza k nahradeniu nástroja financovania rozvoja cestovného ruchu, ktorým je príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, nástrojom označeným ako dotácia na podporu realizácie aktivít organizácie cestovného ruchu," avizovalo ministerstvo.

Táto forma podpory cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na desať miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly rezortu cestovného ruchu v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov.

Novela bude účinná od 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-10-23 19:21:55 - Feat.: - Title: Slovensko budem mať prvýkrát v histórii fond na podporu cestovného ruchu. Smeruje doň 20 miliónov, tvrdí Danko 02 - Modified: 2024-10-22 13:57:19 - Feat.: - Title: Čo treba vedieť o letoch do Košíc? V hre je šesť alternatív, ktoré sa Rážovi núkajú, časť nedáva zmysel 03 - Modified: 2024-10-21 14:38:29 - Feat.: - Title: Rezort cestovného ruchu chce vytvoriť podmienky pre udelenie prestížneho ocenenia reštaurácií 04 - Modified: 2024-10-18 12:43:11 - Feat.: - Title: Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport. Danko sa čuduje zamestnávateľom, ktorí vravia o krachu 05 - Modified: 2024-10-17 13:04:02 - Feat.: - Title: Šéf CK DAKA pre HN: Slováci cestujú už aj štyrikrát ročne. Vo februári ich do Talianska láka benátsky karneval
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. október 2024 09:27