So sadzbou na úrovni 23 percent by sme boli odpísaní, vraví generálny manažér AHRS Martin Novotný. FOTO: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska 
StoryEditor

Ak by koalícia schválila vyššiu DPH hotelom a reštauráciám, hodilo by ich to desať rokov dozadu (rozhovor)

06.10.2024, 00:00

V rozhovore s Martinom Novotným, generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, sa dozviete:

  • ako reagoval na ohlásené zvyšovanie sadzby DPH,
  • či by sektor gastra a cestovného ruchu dokázal prežiť so sadzbou vo výške 23 percent, 
  • či vládnemu rozhodnutiu predchádzala komunikácia s asociáciou, 
  • z ktorých krajín by si Slovensko v rámci konkurencieschopnosti malo brať príklad,
  • aký bude mať nové ministerstvo cestovného ruchu prínos v prvom roku fungovania.

Ohlásenie konsolidačného balíčka pôsobilo zmätočne. Najprv klesla sadzba DPH na ubytovacie služby z desiatich na päť percent, zatiaľ čo v prípade gastra vzrástla taxa na 23 percent. O deň neskôr však vláda rozhodnutie prehodnotila a kým pri reštauráciách klesla daň na päť percent, pri ubytovacích stúpla na 23 percent. Aké boli vaše prvotné dojmy pri ohlasovaní týchto zmien?

Po tom, čo sa detaily dostali na verejnosť, bol celý podnikateľský sektor na nohách, keďže sa konsolidácia v rámci hospodárstva týka pravdepodobne každého. V prípade HoReCa sektora sme mali zmiešané pocity, pretože v stredu vláda prišla s jednou informáciou a vo štvrtok sa garde obrátilo. 

Vo všeobecnosti je nešťastné, keď sa tieto dve služby oddeľujú, pretože sú prirodzenou súčasťou jedného segmentu a nevieme si predstaviť poskytovať služby v cestovnom ruchu bez toho, aby v ňom neboli zahrnuté obe položky. Na mieste teda bolo rozčarovanie, no v každom prípade nás to hneď postavilo do pozoru. 

Dvadsaťtri percent by bol výrazný rozdiel oproti doterajšiemu nastaveniu. Viete si predstaviť, ako by systém fungoval, ak by obe odvetvia skončili práve s takouto sadzbou?

Pôvodná sadzba, ktorá dnes ešte stále platí, je na úrovni desiatich percent na ubytovacie aj gastroslužby, ak pri gastre hovoríme čisto o konzumácii na mieste. Toto bol vlastne aj zámer, ktorý sa podarilo na základe dlhoročných rokovaní a vo svetle pandémie vybojovať, keďže len dlhodobo znížená sadzba DPH pomôže ťažko skúšanému HoReCa segmentu postaviť sa opäť na nohy. Nevieme si teda predstaviť, že by sadzba stúpla na 23 percent.

Ak by sa sadzba na ubytovanie excesívne zvýšila na dvojnásobok, či už na 19 alebo 23 percent, znamenalo by to tvrdý stop akémukoľvek rozvoju sektora. Podnikom by klesli tržby a klesli by investície aj do kvality a rozvoja, či už ubytovacích zariadení alebo služieb. Rovnako by sa znížil aj priestor na rast miezd a niektoré pracovné miesta by boli buď ohrozené, alebo by úplne zanikli.

Hodilo by nás to teda desať rokov dozadu, a preto si nevieme predstaviť akýkoľvek rozvoj cestovného ruchu pri takejto vysokej dani, tobôž jeho fungovanie. 

Sektor ubytovacích a stravovacích zariadení spadol na kolená počas pandémie, z ktorej sa však ešte stále tak celkom nedostal. Bolo by zvýšenie DPH na 23 percent teda posledným klincom do rakvy, ktorý by nadobro zatvoril niektoré prevádzky tak, ako to bolo počas pandémie?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-02 12:03:25 - Feat.: 1 - Title: Hotelieri vyrokovali nižšiu DPH na ubytovanie a gastro. Znížia vďaka tomu ceny? (veľká anketa HN) 02 - Modified: 2024-09-22 22:11:45 - Feat.: 1 - Title: Čo treba vedieť o vyššej DPH a ostatných konsolidačných fintách, ak sa chystáte kupovať nový byt? 03 - Modified: 2024-09-18 14:23:20 - Feat.: 1 - Title: Vládu dobehla kritika, dane mení zo dňa na deň. Ide o politickú a ekonomickú lenivosť, hovorí pre HN analytik
01 - Modified: 2024-10-04 14:08:20 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pri súcite s Dolinkovou radšej opatrne 02 - Modified: 2024-10-04 11:52:06 - Feat.: - Title: Slovnaft tvrdí, že vplyvom konsolidačných opatrení si štát plánuje zobrať prípadnú časť jeho zisku 03 - Modified: 2024-10-04 09:33:21 - Feat.: - Title: SNS Dolinkovej rozhodnutie berie na vedomie, strana odsúdila útok na Kotlára 04 - Modified: 2024-10-04 11:35:49 - Feat.: - Title: Štát vytiahol na Slovákov Damoklov meč. Každý občan dlží takmer 13-tisíc eur, balíček odvracia najhoršie 05 - Modified: 2024-10-03 16:05:20 - Feat.: - Title: Fico sa zaoberá Národnou koalíciou za zavretými dverami. Medzi Huliaka a Danka vstúpil aj iný mediátor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 00:02