Na snímke socha cisárovnej Alžbety, manželky Františka Jozefa I., známa ako Sisi pred liečebným domom Alžbeta v areáli Bardejovských Kúpeľov. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie, tvrdí rezort cestovného ruchu

30.09.2024, 16:21
Autor:
TASRTASR
  • Podľa rezortu patrí Slovensko v Európe medzi krajiny s rozvinutou kúpeľnou starostlivosťou.
  • V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch podľa štatistík liečilo vyše 167-tisíc ľudí.

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie. V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch liečilo vyše 167-tisíc ľudí, približne 60 percent z nich si kúpeľný pobyt plne hradilo. Zvyšní pacienti mali liečbu hradenú zo zdravotnej poisťovne.

S odvolaním sa na štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií to po pondelkovej konferencii Vízia slovenského kúpeľníctva v kontexte cestovného ruchu zhodnotilo ministerstvo cestovného ruchu a športu. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu.

Propagácia kúpeľníctva

"Kúpeľníctvo patrí medzi strategické piliere rozvoja cestovného ruchu na Slovensku. Na dnešnej konferencii sme spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Ladislavom Slobodníkom diskutovali o tom, ako prepojiť zdravotný segment s ministerstvom cestovného ruchu a športu pri propagácii celého kúpeľníctva na Slovensku," vysvetlil minister cestovného ruchu Dušan Keketi.

image

Podľa ZMOS-u hrozí obmedzenie investícií do cestovného ruchu. Pomôcť by mohli nové opatrenia

Ďalej uviedol, že: "Celá konferencia je najmä o tom, ako identifikovať problémy, ktoré tento sektor má a verím, že naším rozhodnutím presunúť gastro a ubytovanie do päťpercentnej DPH sme ich na začiatok potešili a teraz necháme rozvíjať detailné stratégie do budúcnosti, pri ktorých budeme tiež nápomocní."

Slovensko má podľa rezortu bohatú tradíciu kúpeľníctva, ktoré poskytuje liečebné a relaxačné služby domácim i zahraničným návštevníkom a tiež prispieva k ekonomickému rastu regiónov.

Dôležitý rozvoj existujúcich trhov

"Kúpeľníctvo bolo, je a bude neodmysliteľnou súčasťou slovenského cestovného ruchu. V tejto oblasti máme bohatú históriu a sme známi po celom svete. Nielen množstvom liečivých zdrojov, ale aj úrovňou a kvalitou kúpeľných zariadení. Je pre nás dôležité rozvíjať existujúce trhy, ale hľadať aj nové," uviedol štátny tajomník rezortu cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák.

image

Hotelieri varujú: Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy

Podľa rezortu patrí Slovensko v Európe medzi krajiny s rozvinutou kúpeľnou starostlivosťou. V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch podľa štatistík liečilo vyše 167-tisíc ľudí. Približne 20 percent hostí tvorili zahraniční turisti hlavne z Českej republiky, Nemecka či Poľska.

"Sme veľmi zaujímavou destináciou zdravotného turizmu. Už dlhé roky máme prísun zahraničných pacientov nielen z Európskej únie, ale aj z tretích krajín, práve pre kvalitu poskytovanej starostlivosti. Navyše títo zahraniční turisti neprichádzajú na dva - tri dni, ale priemerný počet prenocovaní sa za ostatných 15 rokov pohybuje okolo 14," uviedla predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov Janka Zálešáková.

image

Nové poplatky aj za kúpeľnú starostlivosť. Odkedy majú platiť a prečo sa menia?

Na Slovensku sa nachádza približne 21 kúpeľných miest a vyše 1600 minerálnych prameňov. Vyše 120 z nich sú kvalifikované ako termálne s teplotou vody nad 25 stupňov Celzia, čo umožňuje ich využitie na wellness a liečebné účely.

01 - Modified: 2024-09-27 12:48:14 - Feat.: - Title: Horský gigant víta zníženie dane na ubytovanie, ide vraj o zmysluplné rozhodnutie 02 - Modified: 2024-09-26 13:20:29 - Feat.: - Title: SNS hlási zmenu v konsolidačnom balíčku. Ak by neprešla, zablokujem štátny rozpočet, hrozí Danko 03 - Modified: 2024-09-25 09:42:49 - Feat.: - Title: Vláda zrušila uznesenia kabinetu z marca 2022 o Koncepcii športu pre ich neaktuálnosť 04 - Modified: 2024-09-20 12:48:35 - Feat.: - Title: Zdalo sa, že segment vodného relaxu sa po pandémii zotavil. Nová daň však spôsobí nepríjemný obrat 05 - Modified: 2024-09-20 08:38:21 - Feat.: - Title: Rezort cestovného ruchu chápe obavy hotelierov pri zvýšení dane za ubytovanie, chcú hľadať kompromis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. september 2024 16:22