Podľa ministerstva dopravy sa plán dopravnej obslužnosti podarilo takmer plne zaviesť na západnom Slovensku. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Rezort dopravy splnil míľnik plánu obnovy, bol ním nový vlakový grafikon

18.09.2024, 13:51
Autor:
TASRTASR

Nový koncept grafikonu zvýšil dopravný výkon v železničnej osobnej doprave o šesť percent, zvýšila sa preprava cestujúcich tiež o šesť percent a tržby stúpli o tri percentá.

Ministerstvo dopravy splnilo míľnik Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorý bol zaradený do piatej žiadosti o platbu. V rámci míľnika Reforma verejnej osobnej dopravy mal rezort uviesť do účinnosti optimalizovaný grafikon železničnej dopravy.

Míľnik sa podarilo naplniť ešte koncom roka 2023. Vyplýva to z informácie o plnení míľnikov a cieľov Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré boli zaradené do piatej žiadosti o platbu. Materiál v stredu vzala vláda na vedomie.

Výrazná zmena železničnej dopravy

Ministerstvo dopravy zhodnotilo, že nový koncept grafikonu vlakovej dopravy 2022/2023, ktorý bol zostavený podľa plánu dopravnej obslužnosti, priniesol výraznú zmenu dopravnej obsluhy Slovenska železničnou dopravou a prispel k oživeniu dopytu po cestovaní vlakmi po pandémii.

image

Slovenské železnice výrazne zlepšili svoje hospodárenie. V minulom roku sa prehupli do zisku

Nový koncept grafikonu zvýšil dopravný výkon v železničnej osobnej doprave o šesť percent, zvýšila sa preprava cestujúcich tiež o šesť percent a tržby stúpli o tri percentá.

"K nárastu prepravy cestujúcich došlo najviac na najvyťaženejších tratiach, kde bola zmena dopravnej obsluhy cielená. Ide o trate Bratislava - Žilina - Košice a Bratislava - Nové Zámky, ktoré predstavujú 73-percentný podiel platiacich cestujúcich na celkovej preprave. Dôvodom nárastu je zrýchlenie a posilnenie dopravy," priblížil rezort.

ZSSK zvýšilo efektivitu

Ministerstvo vyhodnotilo, že vďaka novému modelu dopravnej obsluhy sa podarilo zvýšiť efektivitu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vypravením viacerých vlakov s nižším počtom vozidiel a personálu, a to pri zachovaní výšky nákladov po započítaní inflácie oproti roku 2022.

image

Ministerstvo dopravy chce obnoviť regionálne železničné spojenie s Maďarskom

Plnenie míľnika podľa ministerstva dopravy závisí od naplnenia cieľov v rámci prvej etapy plánu dopravnej obslužnosti. Prispieť k tomu má úspešné ukončenie modernizácie uzla Žilina, trate Kúty - Devínska Nová Ves a elektrifikácie trate Bánovce nad Ondavou - Humenné.

Cieľom rezortu dopravy v rámci plánu dopravnej obslužnosti je do roku 2030 konsolidácia železničnej osobnej dopravy na všetkých perspektívnych tratiach do podoby, ktorá bude zodpovedať európskym štandardom.

image

Rušnovodič z Česka prirovnal slovenské železnice k tankodrómu. Sú bezpečené reagujú ŽSR

"Nevyhnutným predpokladom je zahustenie vlakovej dopravy aj na tých tratiach, ktoré síce disponujú dostatočným potenciálom pre ich plnohodnotné využitie vo verejnej osobnej doprave, avšak nedokážu ho naplniť pre nedostatočné parametre svojej infraštruktúry, znemožňujúce realizovať tu požadovanú intenzitu vlakovej dopravy," uviedol rezort dopravy s tým, že nevyhnutný je investičný rozvoj týchto železničných tratí.  

01 - Modified: 2024-10-04 11:09:48 - Feat.: - Title: V Kysaku nahlásili podozrivý predmet vo vlaku, podľa polície nakoniec nešlo o reálne ohrozenie 02 - Modified: 2024-10-03 14:36:01 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spustí finančnú podporu pre agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti 03 - Modified: 2024-09-23 14:39:21 - Feat.: - Title: ZSSK chce prenajať nové rušne. Útvar hodnoty za peniaze odporúča zaobstarať len nevyhnutný počet 04 - Modified: 2024-09-23 14:14:04 - Feat.: - Title: Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené, jazdia len medzi Žilinou a Čadcou 05 - Modified: 2024-09-18 12:55:49 - Feat.: - Title: ZSSK sa chystá modernizovať železničnú dopravu na Slovensku, zverejnila plánované kroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 05:25