Na snímke podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

SaS: Štát konsolidačnými opatreniami vyberie menej, ako plánuje, zaplatia občania

17.09.2024, 16:34
Autor:
TASRTASR
  • Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur.
  • Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta HDP.

Štát vyberie po zavedení nových konsolidačných opatrení menej, ako naplánoval. Najviac by pritom mali zaplatiť občania Slovenska, ktorí budú novými opatreniami postihnutí najviac. Uviedol to v utorok podpredseda opozičnej strany SaS Marián Viskupič.

"Každý jeden občan zaplatí viac na daniach, na odvodoch, na poplatkoch. Ak štát vyrába nové dane pre firmy, nové odvody, nové poplatky pre firmy, a, bohužiaľ, táto vláda ich v prezentovanom materiáli vyrobila dosť, jednoducho drvivá väčšina týchto dodatočných nákladov sa prenesie na ľudí. Bežne odhady hovoria, že 80 percent nákladov, ktoré akokoľvek vyrobíte pre firmy, tak sa jednoducho prenesú na ich spotrebiteľov, to znamená na občanov tejto krajiny," povedal Viskupič.

image

Fico ukázal, ako chce vláda od ľudí získať potrebné miliardy: DPH sa zvýši viac, ako sa čakalo

Ten ďalej uviedol, že jediným šetrením finančných prostriedkov zo strany štátu je plánované prepúšťanie štátnych úradníkov, ktorým by malo Slovensko ušetriť približne 124 miliónov eur z celkovej sumy takmer 2,7 miliardy eur.

Vláda by pritom mala zvažovať prepustenie približne 5000 štátnych zamestnancov.

Väčšina z týchto opatrení má podľa Viskupiča negatívny vplyv na vývoj domácej ekonomiky, pričom by malo dôjsť k zabrzdeniu slovenského hospodárstva.

Z dôvodu spomaleného ekonomického rastu by ani takto zvýšené dane a poplatky nemali priniesť pre štát toľko finančných prostriedkov, ako v súčasnosti predpokladá vláda. "Som presvedčený, že sa reálne vyberie určite menej, ako si vláda naplánovala. Toto bude jednoducho ťažký úder pre našu ekonomiku, ťažký úder pre jej konkurencieschopnosť, ťažký úder pre každého jedného podnikateľa," dodal podpredseda SaS.

image

Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov, tvrdí SaS po tom, čo koalícia v hlasovaní odmietla Kolíkovú

Vládna koalícia v utorok predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 percent a zároveň pokles jej zníženej sadzby na päť percent, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

01 - Modified: 2024-09-19 07:49:10 - Feat.: - Title: SaS varuje pred možným kolapsom v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-09-18 16:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Hľadá sa figový list. Opozícia už nemá čo stratiť 03 - Modified: 2024-09-19 06:58:03 - Feat.: - Title: Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť 04 - Modified: 2024-09-18 13:25:03 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia budú bežnú trojčlennú rodinu stáť tisíc eur ročne, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-09-17 14:45:15 - Feat.: - Title: Kamenický: Štát zavedie desaťpercentné viazanie personálnych výdavkov na úradníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 10:07