”Okrem verejných budov je správne v rámci pripravovaného investičného zámeru myslieť aj na obnovu rodinných domov,” uviedla riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Slovensko potrebuje zvýšiť tempo a kvalitu obnovy verejných budov, tvrdí platforma Budovy pre budúcnosť

14.08.2024, 12:10
Autor:
TASRTASR
  • Doposiaľ bolo podľa platformy na investičné zámery alokovaných asi 2,5 miliardy eur, na schémy štátnej pomoci pre teplárenstvo, priemysel a obnoviteľné zdroje.
  • Platforma BPB vysvetlila, že účelom ministerstva financií je dopomôcť 13 členským štátom Európskej únie splniť ciele v oblasti environmentálnej a energetickej politiky do roku 2030.

Pre naplnenie Smernice o energetickej efektívnosti do roku 2030 potrebuje Slovensko zvýšiť tempo a kvalitu obnovy verejných budov. Mohli by to zabezpečiť prostriedky z Modernizačného fondu (MF).

Za uplynulé štyri roky bolo tempo v tuzemsku na úrovni 1,9 percenta ročne, zatiaľ čo smernica hovorí o troch percentách ročne. Uviedla to v stredu platforma Budovy pre budúcnosť (BPB).

image

Potrebujú obnoviteľné zdroje na výrobu elektriny dotácie?

"Vieme dlhodobo, že investičný dlh je pri verejných budovách väčší ako dostupné prostriedky. Každé ďalšie dofinancovanie sektora verejných budov je preto veľmi potrebné. Využívanie zdrojov z rezortu financií na financovanie podporných schém na zvyšovanie energetickej efektívnosti a podielu obnoviteľných zdrojov energií (OZE) v budovách funguje," uviedla riaditeľka BPB Katarína Nikodemová s tým, že to dokazujú príklady z Česka, Estónska či Litvy.

image

Taraba dal na stôl stovky miliónov, ktoré mali tiecť do Steelky. Záujem je veľký, termín šibeničný

Objem finančných prostriedkov z ministerstva financií určených Slovensku na roky 2021 - 2030 predstavuje asi štyri miliardy eur, v závislosti od ceny emisnej povolenky.

Doposiaľ bolo podľa platformy na investičné zámery alokovaných asi 2,5 miliardy eur, na schémy štátnej pomoci pre teplárenstvo, priemysel a OZE.

Dodala, že sa uvažuje aj o investičnej podpore na zvyšovanie energetickej efektívnosti verejných budov, nízkopríjmových domácností a modernizáciu vodnej elektrárne Gabčíkovo.

image

Ministerstvo životného prostredia spúšťa verejné obstarávanie na modernizáciu gabčíkovskej elektrárne

"Okrem verejných budov je správne v rámci pripravovaného investičného zámeru myslieť aj na obnovu rodinných domov, špecificky skupiny ohrozené energetickou chudobou. Odporúčame v čo najväčšej miere zachovať kontinuálnosť a konzistentnosť podpory tak, aby v prípade zmeny zdroja financovania prijímateľ nepocítil výrazné zmeny v podmienkach podpory a v administratívnych procesoch," uzavrela Nikodemová.

Platforma BPB vysvetlila, že účelom ministerstva financií je dopomôcť 13 členským štátom Európskej únie splniť ciele v oblasti environmentálnej a energetickej politiky do roku 2030. Finančné prostriedky sú získavané predajom emisných povoleniek v rámci systému EÚ na obchodovanie s emisiami.

01 - Modified: 2024-09-20 10:11:34 - Feat.: - Title: Bratislavský kraj vstúpi do Klastra energetických komunít Slovenska 02 - Modified: 2024-08-19 11:53:44 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva prijme žiadosti o príspevok na energetické opatrenia pre verejné budovy 03 - Modified: 2024-06-03 14:55:31 - Feat.: - Title: Taraba dal na stôl stovky miliónov, ktoré mali tiecť do Steelky. Záujem je veľký, termín šibeničný 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-02-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Bez Steelky plány Bruselu nesplníme. Najviac nás bude bolieť manko stoviek miliónov eur a ohrozený priemysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 13:20