Bravčové mäso je obľúbenou súčasťou jedálničkov naprieč celým svetom. Kým u nás má svoje miesto v segedínskom guláši či vo forme rezňov, v Číne ho napríklad pripravujú s tradičnými rezancami alebo s opekanou ryžou. Ázijský štát navyše patrí medzi významných importérov bravčoviny z Európy.
Agentúra Reuters uvádza, že vlani celkovo doviezli bravčovinu v hodnote šiestich miliárd amerických dolárov, pričom viac ako polovica pochádzala z krajín Európskej únie. Najväčším hráčom je Španielsko, nasleduje Holandsko, Dánsko a Francúzsko.
Pozícia Číny ako významného odberateľa sa pritom môže čoskoro zmeniť. Krajina začala s antidumpingovým vyšetrovaním dovážaného bravčového mäsa a jeho vedľajších produktov z Európskej únie v reakcii na európske represívne clá na tamojšie elektromobily.
Trhy zatiaľ na túto skutočnosť nereagujú. Ak by však prešetrovanie spomalilo exporty európskej bravčoviny, tak sa tu podľa Davida Karkulína, experta na agrokomodity a šéfredaktora špecializovaného Agromagazínu, črtá riziko.
„Komodita by sa mohla zo západnej Európy presunúť na náš trh v Slovenskej republike, a tým tlačiť domáce ceny jatočných ošípaných nižšie,“ uvádza odborník v prognóze cien zookomodít na portáli Agrobiznis.sk.
Ceny sú ešte stabilizované
Zostáva vám 64% na dočítanie.