StoryEditor

Likvidácia v gastre. Štvrtina slovenských krčiem skončila

14.09.2023, 00:00
  • Pandémiu prežilo 65 percent barov, od roku 2019 zanikla štvrtina typických krčiem a celkový počet prevádzok klesol o 15 percent.
  • Napriek istej konkurenčnej výhode majú problémy aj malé pivovary a gastropodniky, ktoré sú ich odberateľmi.
  • Prevádzky majú problém udržať si vyškolený personál a zákazníci menia svoje nákupné správanie.

Niektoré gastropodniky pandémiu, nárast cien energií a celkové zdražovanie neprežili, medzi nimi aj reštaurácia Beseda, ktorá patrila medzi najstaršie prevádzky v Bratislave. Tento rok ju majiteľ dal na predaj.

Kde možno hľadať príčinu týchto problémov? Nejde totiž len o nižšiu návštevnosť, konzumáciu a chýbajúci personál. Segment HoReCa prechádza revolúciou. Zákazníci menia svoje nákupné správanie a podniky o nich musia bojovať rôznymi spôsobmi, aby ich získali naspäť.

image

V Poprade sa vyrába vodka aj z mlieka. Liehovar získava zákazky v ďalekej Keni

Zmeny zrýchlili vonkajšie činitele posledných rokov ako pandémia, inflácia, zvyšovanie cien vstupných surovín a energií. Pred rokom 2020 bol gastrosegment silnejší o 15 percent prevádzok, čo sa nezmenilo ani po vlaňajšom príchode nových prevádzkovateľov do sektora.

Zatvárajú krčmy na dedinách

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: V Poprade sa vyrába vodka aj z mlieka. Liehovar získava zákazky v ďalekej Keni 02 - Modified: 2023-09-04 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Vlaňajšok bol pre donáškové služby prvý „normálny“. Jeden z top hráčov hlási rekordné tržby 03 - Modified: 2023-08-24 17:24:35 - Feat.: 1 - Title: Na vinič útočila nebezpečná choroba aj búrky. Špičky nášho vinárstva prezradili, aký bude ďalší ročník 04 - Modified: 2023-08-23 09:08:29 - Feat.: 1 - Title: Ikonu Petržalky po vyše 30 rokoch zavreli, teraz sa vracia. Podnik otvorí už čoskoro 05 - Modified: 2023-08-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Popredná ukrajinská sieť barov prichádza do Bratislavy. HN poznajú dátum otvorenia
01 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Záchrana probiotikami: Prečo sú dôležité, ako súvisia s ADHD a na čo by si histaminici mali dať pozor? 02 - Modified: 2024-10-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Heslo vládnej konsolidácie: My nediskutujeme, my vám oznamujeme! 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-24 11:19:21 - Feat.: - Title: Prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu: Bratislava je drahšia ako Viedeň, je to pre mňa fenomén 05 - Modified: 2024-09-20 09:06:08 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Priniesol pirohy do Európy z Číny Marco Polo? Symbol poľsko-americkej kultúry spôsobil v USA v obchodoch ošiaľ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 15:37