Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Marek Klekner
StoryEditor

V potravinárstve počet zamestnancov klesol, cukrivinky však vyrába viac ľudí

03.06.2023, 13:55
Autor:
TASRTASR

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku 2023 podľa neho zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,3 percenta.

V 1. štvrťroku 2023 v slovenskom potravinárskom priemysle pracovalo 32.120 zamestnancov. Medziročne sa ich počet znížil o 0,2 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa v 1. štvrťroku 2023 podľa neho zaznamenalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 30,3 percenta.

Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe mlynských výrobkov, a to o 25,1 percenta, a vo výrobe hroznového vína o 10,6 percenta. Priemerný počet zamestnancov v sledovanom období stúpol vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 2,7 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,2 percenta), vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 2,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1,7 percenta) a vo výrobe cestovín (o 0,3 percenta).

image

Ceny potravín vo Francúzsku sú vysoké, aj gurmáni siahajú po lacnejšom tovare

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 1. štvrťroku tohto roka nastalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 16,7 percenta) a vo výrobe hotových krmív (o 10,1 percenta).

Korpáš dodal, že priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 5,3 percenta), vo výrobe piva a sladu (o 3,2 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,7 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 2,3 percenta), výrobe a konzervovaní hydiny (o 2,2 percenta) a vo výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,7 percenta).

01 - Modified: 2023-05-15 08:39:34 - Feat.: 1 - Title: Dosluhujúca vláda bola katastrofou. Od novej očakávame nastavenie systémových opatrení, tvrdia pekári 02 - Modified: 2023-03-28 07:42:35 - Feat.: 1 - Title: Pekári požadujú, aby sa potravinová sebestačnosť stala prioritou novej vlády
01 - Modified: 2024-09-29 08:41:15 - Feat.: - Title: Priemerná mzda v slovenskom potravinárstve stúpla na 1441 eur, stúpla o viac než sto eur 02 - Modified: 2024-09-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské potraviny majú úspech aj vo svete, ktoré tam bodujú? 03 - Modified: 2024-09-09 12:53:28 - Feat.: - Title: Ekonomika USA smeruje k "mäkkému pristátiu". Náborové šialenstvo však skončilo, tvrdí Yellenová 04 - Modified: 2024-09-03 08:18:08 - Feat.: - Title: Zamestnanosť v druhom štvrťroku mierne vzrástla, najviac pracujúcich je v odvetví služieb 05 - Modified: 2024-08-23 12:20:11 - Feat.: - Title: Vyrábajú Milku, získali aj Toblerone. Teraz chce čokoládový gigant na Slovensku investovať ešte viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 09:44