Spolu s manželkou ste majiteľom banskobystrickej spoločnosti Alfa Bio, kde pracujú aj vaši traja synovia Juraj, Jakub a Ondrej. Kde vidíte výhody rodinného podnikania?
Základná výhoda pre krajinu a ekonomiku spočíva v tom, že rodinné podnikanie je spojené s krajom, kde táto rodina žije. Je len veľmi málo pravdepodobné, že sa celá rodina presťahuje niekam do zahraničia a presunie so sebou výrobu. Napríklad v prípade automobiliek sa totiž môže stať, že sa jedného dňa zbalia a odídu zo Slovenska preč.
Aké výhody to prináša samotnej rodine?
Konkrétne pre našu rodinu znamená takéto podnikanie možnosť plánovať si budúcnosť. Keď mám deti, rozmýšľam o ich budúcnosti a chcem im dať určitý zmysel života. V rodinnej firme už aj tí najmenší odmalička vidia, čo robia ich otcovia. Keď sa spýtam svojho vnuka, čo robí jeho otec a ako si on predstavuje svoje budúce zamestnanie, tak mi je jasné, že sa vidí v otcovi. Má motiváciu, aby pokračoval v našej práci.
Dnes vo firme vyrábajúcej rastlinné nátierky a produkty tofu zamestnávate viac ako 200 ľudí. Máte aj takých spolupracovníkov, ktorí sú s vami od začiatku?
Máme tu zamestnancov, ktorí boli so mnou celých 26 rokov. Takým je napríklad František Turčan, ktorý tu bol od začiatku. Pracoval v podstate na všetkých pozíciách. Spolu sme vyvíjali technológie, neskôr pôsobil ako vedúci prevádzky. Dnes je už síce na dôchodku, ale stále sem v niektoré dni chodí. Berieme ho ako experta, pričom také označenie si u nás sku...
Zostáva vám 85% na dočítanie.