StoryEditor

Gyurovszky: Príjmy nájomníkov uvažujú preverovať cez daňové priznania

22.05.2003, 00:00
O pripravovanej koncepcii podpory bývania sme sa zhovárali s ministrom výstavby a regionálneho rozvoja Lászlóom Gyurovszkým.
  • Prémie k stavebnému sporeniu sa asi budú líšiť podľa účelu
  • Ponovom sa chcete sústrediť na sociálne bývanie. Bude jeho definícia iná ako tá, podľa ktorej sa dnes vyberajú nájomníci do novopostavených obecných nájomných bytov?
    -- Sociálne bývanie bude vymedzené v troch smeroch. Základná myšlienka je, aby sa štátne dotácie rozdeľovali adresne, nie plošne. Nájomca teda bude posudzovaný podľa určitého násobku životného minima. Ďalej chceme, aby sa ohraničila celková plocha domov alebo bytov, ktoré sa budú môcť stavať so štátnou podporou. Podpora by sa zároveň viazala na konkrétny druh výstavby alebo stavebnej činnosti.
    Doteraz sa určovala iba podlahová plocha. Prečo tá zmena?
    -- Pôvodné podmienky umožňovali, aby sa tieto domy či byty rozrastali o nadštandardné príslušenstvá, ako sauny a pod.
    Dnes pri obecných nájomných bytoch smernice upravujú triapolnásobok životného minima a maximálnu obstarávaciu cenu na štvorcový meter. Bude nový systém prísnejší?
    -- Niekde áno, niekde nie. Ale nemyslím si, že by nové podmienky mali byť ako celok prísnejšie.
    Súčasné podmienky umožňujú obciam vyberať nájomné až do výšky päť percent z obstarávacích nákladov ročne. Zmení sa to?
    -- Takúto zmenu nepredpokladáme.
    Pre tých, ktorí bývajú v takýchto bytoch, je spomínané nájomné vysoké. Ako sa to zlučuje so zámerom podporovať sociálne bývanie?
    -- Priestor na jeho zníženie je v znižovaní nákladov na výstavbu. Existujú byty s rôznymi štandardmi. Byty s nižším štandardom sa dnes chápu ako byty pre ľudí z rómskych osád. Nie je to tak. To, v akej štruktúre sa budú nájomné byty stavať, by malo závisieť od rozhodnutí konkrétnej obce. Obec musí zvažovať vybavenosť, štandard, ako aj možnosti nájomcov platiť konkrétnu výšku nájmu.
    Ako sa budú príjmy v sociálnych nájomných bytoch kontrolovať po novom ?
    -- Zvažujeme aj formu kontroly cez daňové priznanie. Byty budú určené iba pre tých, ktorí majú limitovaný príjem a nevedia si inak zabezpečiť bývanie. Ak budú mať viac peňazí, budú bývať za trhovú cenu.
    Zásadnou zmenou je zámer ministerstva podporovať zo štátnych peňazí súkromné firmy. Čo od toho očakávate?
    -- Súčasný stav, keď dotácie môžu využívať len obce a neziskové organizácie, obmedzoval možnosť výstavby bytov. Veľa súkromných podnikateľov vlastní pozemky. Naším cieľom je zvýšiť počet dokončovaných bytov. Preto chceme dať možnosť stavať nájomné byty nie s vysokým štandardom aj im.
    Ale štát tak bude prispievať súkromným firmám na ich zisk...
    -- Nepôjde o dotácie ani pôžičky, ale o záruky na komerčné úvery, ktoré im štát poskytne. Záruka bude slúžiť iba na preklenutie času výstavby. Potom bude firma ručiť postaveným domom. Zatiaľ však ide len o zámer koncepcie, nie sú ešte ujasnené všetky podrobnosti. My len chceme vo väčšej miere zapojiť do rozvoja nájomného bývania voľné prostriedky na finančnom trhu. Preto teda programy garancií. Určite aj pri podpore súkromných firiem rátame s obmedzením štandardu bytov, ktoré budú môcť stavať s pomocou štátu.
    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    08. júl 2024 02:22