StoryEditor

OECD volá po štrukturálnych reformách

02.05.2003, 00:00

V Paríži sa v stredu skončila ministerská schôdza Organizácie pre hospodársku a spoluprácu a rozvoj, ktorá je najvyšším orgánom tejto inštitúcie. Najdôležitejšou témou bol svetový hospodársky rast -- výhľad a podmienky jeho zvýšenia. Podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš, ktorý viedol slovenskú delegáciu, pre HN povedal, že diskusia sa v zásade sústredila na potrebu ekonomickej stability, znižovania fiškálnych deficitov a uskutočňovania potrebných štrukturálnych reforiem. Najviac sa hovorilo o penzijných reformách -- aj v súvislosti s demografickým vývojom, aj s migráciou -- a zlepšovaní podmienok investovania a podnikania, vrátane daňovej reformy. "V zásade bola zhoda v tom, čo je potrebné robiť, otázka bola, ako zlepšiť politickú priechodnosť reforiem," hodnotil rokovanie Mikloš. Vo svojom vystúpení informoval ministrov členských krajín, že reformy, ktoré sa ukazujú ako potrebné aj vo vyspelých krajinách, uskutočňujeme aj my. Poukázal na to, že proces rozširovania EÚ môže byť prospešný pre vstupujúce i doterajšie krajiny, lebo sa zvýši miera konkurencie v EÚ. "Nové krajiny budú poskytovať štandardné politické, ekonomické a právne prostredie, ale rádovo nižšiu nákladovú úroveň, čím budú lákať investície aj z dnešných členských krajín. Úlohu v tom môžu zohrať i naše vnútorné reformy."
Druhou témou bolo ďalšie fungovanie OECD. Ukazuje sa potreba modifikovať základný cieľ organizácie a jemu prispôsobiť štruktúru a procedúry. Jedna skupina názorov je za zotrvanie OECD ako "think tanku" najvyspelejších krajín, druhá sa usiluje o výrazné rozšírenie počtu členských krajín tak, aby OECD čo najširšie zahrnula všetky regióny svetovej ekonomiky. Mikloš povedal, že SR a ďalšie nové členské krajiny podporujú prvý názor -- OECD je pomerne homogénnym klubom krajín, ktoré vyznávajú podobné hodnoty a majú aj istú ekonomickú úroveň. Od formulácie cieľa sa bude odvíjať aj spôsob rozhodovania -- konsenzuálny alebo väčšinový. Väčšie členské krajiny hovoria aj o potrebe iného rozpočtovania a prispievania. Zhoda je na zámere zúžiť agendu OECD, lebo dochádza k duplicitám OECD a aktivít iných medzinárodných inštitúcií -- WTO, MMF, Svetovej banky a pod.
S hospodárskym rastom tesne súvisí liberalizácia svetového obchodu. Na jednej strane sa všeobecne deklaruje ochota podporiť liberalizáciu obchodu s tovarmi a so službami, najmä v poľnohospodárstve. Tlačia na to najmä rozvojové krajiny, lebo by im to rozšírilo možnosti exportu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 00:28