Ako je na tom sezóna v hoteloch a reštauráciách tento rok v porovnaní s tým minulým?
Na úvod pripomeniem, že cestovný ruch na Slovensku treba vnímať tak, že máme dve sezóny – zimnú a letnú, pričom tá letná je hlavným zdrojom príjmov, ktoré slúžia na prežitie mimosezónnych období pre väčšinu podnikov v hotelierstve a gastronómii. Zimná sezóna nebola a tá letná je slabšia ako minuloročná.
Aký vývoj ďalej očakávate?
Verím, že nadchádzajúca jeseň bude minimálne v porovnaní s minulým rokom o niečo lepšia. Ak sa teda budeme riadiť covid automatom. To však neznamená, že podniky prežijú toto obdobie bez problémov. Niektorým to postačí tak akurát na prežitie, iné budú odkázané aj na štátnu pomoc.
Ako sa pandémia podpísala v tejto oblasti?
Takúto situáciu, ktorú spôsobila pandémia, si nikto z nás nepamätá. Prevádzky boli zatvorené alebo ich činnosť výrazne obmedzená. Spôsobilo to obrovský prepad tržieb a ekonomické škody, z ktorých sa budú podniky dostávať ešte nejaký čas.
Ako dlho a či dokážu udržať konkurencieschopnosť v porovnaní s tými v okolitých krajinách, ktoré sú našimi hlavnými konkurentmi, to bude závisieť aj od podmienok na podnikanie i reštart, a tie má v rukách štát. Drobné úpravy, v podobe nižšej administratívnej záťaže, však určite stačiť nebudú. Potrebné sú zásadné zmeny v daňovom a odvodovom systéme, tie by zlepšili postavenie našich služieb v porovnaní s inými krajinami.
Vyskytol sa problém s pracovnou silou. Ľudia nechcú pôsobiť v tejto oblasti, pretože sa boja straty práce a predstavuje to pre nich niečo nestále. Ako sa vyrovnávate s týmto nedostatkom?
Nedostatok kvalifikovanej sily tu bol aj pred vypuknutím pandémie. Práve tá však situáciu výrazne zhoršila. Áno, ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.