StoryEditor

Venezuelčanky desí bieda a hlad, radšej sa nechávajú sterilizovať

05.08.2016, 12:41
Autor:
abaaba
Hospodársky úpadok krajiny núti ženy zriecť sa materstva.

V nevídanom počte sa hlásia ženy vo Venezuele na sterilizáciu. Osobitný záujem je o takzvané "sterilizačné dni", kedy zákrok nemusia platiť. Na chodbách kliník sa v ten deň tiesnia desiatky žien, ktoré si chcú nechať znepriechodniť vajcovody. Podľa lekárov však veľa z nich môže rozhodnutie mrzieť, až kríza opadne.

"Mať teraz dieťa, znamená nechať ho trpieť," zverila sa 28 ročná Milagros Martinezová. Žena stretla reportéra agentúry Reuters, keď práve čakala pred zdravotným strediskom v Caracase. Žena, ktorá sa živí ako mäsiarka, pochádza z chudobného predmestia hlavného mesta. Pre sterilizáciu sa rozhodla, keď sa jej narodilo druhé dieťa.

Chlapca s partnerom neplánovali, ale Milagros otehotnela, pretože nezohnala antikoncepciu. S dieťaťom jej pribudlo veľa problémov. Už tak musela každý deň vstávať uprostred noci, aby sa zaradila do fronty na jedlo. Teraz musí niekedy brať bábätko so sebou. Chlapec sa už z dlhých hodín na slnku spálil.

Žena sa tak rozhodla, že ďalšie dieťa už nechce. "Bojím sa sterilizácie, ale je to lepšie ako mať ďalšie dieťa" dodala Martinezová, ktorá prišla na "sterilizačný deň" na kliniku spolu s ďalšími štyridsiatimi ženami autobusom o štvrtej ráno.

Cirkev sterilizáciu odmieta

Podľa lekárov dopyt po sterilizáciách neustále rastie, hoci nie sú žiadne štatistiky, ktoré by to potvrdzovali. V štáte Miranda na severe krajiny, ktorý hraničí s Caracasom, je celkom 40 miest, kde prebiehajú sterilizačné dni. Až do minulého roka však strediská málokedy naplnili kapacitu.

Teraz majú podľa riaditeľky kliniky na čakacej listine okolo päťsto žien. "Predtým sa väčšinou hlásili ženy s malými príjmami a najmenej štyrmi deťmi. Teraz sa hlásia ženy s jedným, dvoma deťmi, ktoré chcú procedúru podstúpiť," uviedla Delian Torresová.

Rovnako ako v štáte Miranda, zaznamenávajú v posledných mesiacoch zdravotníci väčší záujem o sterilizácie aj v štátoch Falcon, Tachira a Merida v severnej časti krajiny. Väčšina Venezuelčanov sú pritom katolíci a ich viera im potrat alebo sterilizáciu zakazuje, ak nie je v ohrození život matky. Podľa arcibiskupa Meridu Baltazára Porrasa je nárast sterilizácie "barbarstvom".

Boj o jedlo

Pre obyvateľov sa však život vo Venezuele stal utrpením a majú pocit, že nemajú na výber. Množia sa boje o jedlo, ku ktorým v poslednej dobe dochádza takmer každý deň. V krajine prakticky mizne stredná trieda a obyvatelia sa delia len na chudobných a bohatých.

Potravinová kríza zasahuje všetkých bez rozdielu, a tak ani tehotné ženy nemajú dostatok jedla alebo základných potrieb. Deti potom privádzajú na svet v preplnených a zle vybavených nemocniciach v takmer poľných podmienkach. Po pôrode ich čakajú dlhé fronty na plienky, liečivá či výživu pre deti.

"Počula som o bezplatných sterilizačných dňoch v rádiu. Okamžite som sa osprchovala, obliekla a išla o tom niečo zistiť von," povedala 32-ročná Rosmari Teranova, ktorá má doma už dve deti, z toho jedno dvojmesačné bábätko. Zdravotníci sa boja, že kríza donútila ženy robiť rozhodnutia, ktoré budú neskôr ľutovať.

"Niekedy počujeme - manžel mi povedal, nech sa nechám sterilizovať, pretože ďalšie dieťa by bolo nevhodné," uviedla sociálna pracovníčka Ania Rodriguezová z centra plánovaného rodičovstva PLAFAM v Caracase. Denne vraj vypočuje až päť žien, ktoré sa chcú nechať sterilizovať. Pred rokom za ňou pritom s rovnakou vecou prišla jedna alebo dve ženy za týždeň.

Kondómy len pre bohatých

Rodriguezová sa ich snaží presvedčiť, aby namiesto sterilizácie zvolili vnútromaternicové teliesko, antikoncepčnú metódu, ktorá je dostupná a finančne dosiahnuteľná. Vnútromaternicové teliesko vyjde lacnejšie ako nedostatkové kondómy.

Keď už sa predávajú, vyjdú tri kondómy na 600 bolívarov, čo zodpovedá v prepočte asi 55 centom. To je pritom cena, ktorú zaplatia v lekárňach, po meste sa potom rozpredávajú tri kondómy za viac ako trojnásobok, teda asi dvetisíc bolívarov, čo je asi 1,60 eur.

Pre Venezuelčanov, ktorí majú často minimálnu mzdu vo výške 33 tisíc bolívarov, je to ale veľa peňazí. "Nezohnal som antikoncepčné injekcie, prášky, nič. Na čiernom trhu sú drahé a už ani tam teraz často nič nezoženiete," zverila sa 31-ročná Yecenis Ginezová, ktorá sa rozhodla pre sterilizáciu, hoci má len jedného syna. "Myslela som si, že budem mať päť detí. Mám v hlave plno mien. Bolo by ale šialené teraz otehotnieť," dodala.

Úpadok zdravotníctva

Aj keď sa pre sterilizáciu rozhodnú, musia ženy čakať mesiace, než na ne príde rad. V štátnych nemocniciach je obmedzený počet miest a privátne kliniky si za zákrok účtujú mnohonásobok mesačného príjmu. Niektoré zdravotné strediská navyše možnosť sterilizácie neponúkajú kvôli nedostatku personálu alebo vybavenia.

V čase ropného boomu pritom zdravotníctvo v krajine rozkvitalo. Hugo Chávez nechal po vzore Kuby postaviť tisíce zdravotných centier v chudobných štvrtiach. S ekonomickou krízou a klesajúcimi cenami ropy sa zdravotníctvo počas vlády jeho nástupcu Nicolasa Madura prudko zhoršilo. Chýba až 85 percent zdravotníckeho materiálu. Je nedostatok všetkého od inkubátorov po chirurgické rukavice. Mnoho lekárov tiež kvôli zlým platom opustilo verejný sektor alebo emigrovalo do iného štátu.

"Skôr, keď žena povedala, že je tehotná, boli všetci šťastní. Teraz, keď žena povie, že je tehotná, každý jej len nadáva. Je mi ľúto mladých žien," povedala 38-ročná Yessi Ascaniová na klinike. Pred sálou, odkiaľ sestry po zákroku odvážali ženy na kreslách, čakala práve rada žien v modrých plášťoch a sieťkami na hlavách až príde rad na ne.

Keď sa nervózne pozreli na odchádzajúce kreslo, matka dvoch detí Ascaniová mala pre nich radu: "Ak sa začnete báť, spomeňte si na fronty na jedlo."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 07:55