StoryEditor

Agentúra Fitch zvýšila rating Slovenska

03.03.2003, 23:00
Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zvýšila včera hodnotenie Slovenska. Dlhodobé záväzky v cudzej mene posunula vo svojej stupnici na BBB. Po úprave hodnotenia agentúr Moody´s a Standard & Poor's sa tak Slovensku zvýšila kredibilita od všetkých renomovaných ratingových agentúr.
  • Fitch vidí Slovensko stabilne
  • Ekonómov to však príliš neprekvapilo. "Zvýšenie ratingu od Fitch bol prirodzený krok vzhľadom na to, že táto agentúra len v novembri minulého roka preradila rating Slovenska do investičného pásma," uviedol Mário Blaščák z Ľudovej banky.
    Ako však upozornil analytik Slovenskej sporiteľne Martin Barto, hodnotenie Slovenska je aj naďalej nižšie v porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky. "Očakávam, že do roku 2005 by sa ratingy krajín mali vyrovnať," povedal Barto.
    Agentúra Fitch svoje rozhodnutie zdôvodnila zlepšením v oblasti verejného a externého dlhu a ambicióznym programom novej vlády v rámci konsolidácie verejných financií a štrukturálnych reforiem. "Vládny program si získal kredibilitu vďaka skorej implementácii daňovej reformy, znížením sociálnych dávok a zvýšením regulovaných cien," uvádza vo svojej správe agentúra Fitch. Zároveň oceňuje zámer vlády znížiť deficit verejných financií z tohtoročných piatich na tri percentá HDP v roku 2006. Aj vzhľadom na spory v koalícií, vysokú nezamestnanosť a riziko spoločenských nepokojov sú podľa agentúry zámery vlády ambiciózne. "Napriek tomu očakávame podstatný pokrok, aj keď možno s miernym oneskorením," konštatuje agentúra. Na zvýšenie ratingu reagovala aj slovenská koruna, ktorá sa posilnila o pätnásť halierov. Podľa dílerov to bol len chvíľkový stav a slovenská mena sa dostala na svoju otváraciu hodnotu.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    07. júl 2024 21:43